Per 1 januari verbod op nieuwe zonneparken op landbouwgrond

Vergunningen voor de aanleg van nieuwe zonneparken op landbouw- en natuurgronden worden vanaf 1 januari 2024 niet meer verleend. Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Per+1+januari+verbod+op+nieuwe+zonneparken+op+landbouwgrond
© Vidiphoto

In de brief beschrijft De Jonge de nieuwe voorkeursvolgorde voor plekken waar zonne-energie mag worden opgewekt. Zonneparken op landbouw- en natuurgronden nemen volgens de minister een te groot beslag op de schaarse ruimte. Alleen bij hoge uitzondering wordt er nog toestemming verleend.

Het besluit over de nieuwe voorkeursvolgorde is genomen in overleg met provincies, gemeenten en waterschappen. Daken en gevels staan bovenaan, maar ook kassen, industrieterreinen, stortplaatsen en de ruimte boven parkeerplaatsen worden gezien als voorkeurslocaties. Daarna wordt gekeken naar ongebruikte terreinen in bebouwde gebieden en daarna naar ongebruikte terreinen in landelijk gebied.

Uitzonderingen

Natuur- en landbouwgrond wordt daarmee uitgesloten van de aanleg van nieuwe zonneparken. Er gelden wel enkele uitzonderingen. Als het gaat om landbouwgronden die op termijn een andere bestemming krijgen, zoals een woonbestemming, kan alsnog toestemming worden verleend, zo is afgesproken. Of als de aanleg ervan bijdraagt aan de vermindering van netcongestie.

De zonneparken en -weides moeten passen op het overbelaste elektriciteitsnet en landschappelijk goed inpasbaar zijn, schrijft De Jonge, mede namens demissionair minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie aan de Tweede Kamer. De provincies leggen de 'voorkeursvolgorde zon' juridisch vast in de provinciale verordeningen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer