Gelders-Drentse wolvenlobby bereikt Tweede Kamer

Een collectief van Gelderse en Drentse overheden en inwoners heeft een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer waarin wordt opgeroepen te helpen de beschermde status van de wolf te verlagen. Deze lobby vloeit voort uit het coalitieakkoord van Gelderland.

Gelders%2DDrentse+wolvenlobby+bereikt+Tweede+Kamer
© Hol Dirk

De provincie stuurde op 5 maart al een brief aan de demissionaire ministers Piet Adema (LNV) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) met daarin de oproep te helpen de status omlaag te krijgen. Gelderland maakt zich grote zorgen over het toenemende aantal confrontaties tussen wolven en weidedieren.

Samen met provincie Drenthe werd dinsdag een petitie aan de Tweede Kamer aangeboden om ook daar de zorgen onder de aandacht te krijgen. De petitie wordt niet alleen door verantwoordelijk BBB-gedeputeerden Harold Zoet (Gelderland) en Egbert van Dijk (Drenthe) onderschreven, maar ook door burgemeesters Jacco van der Tak (Barneveld) en Jan Nathan Rozendaal (Elburg), schapenhouder Albert Klaas Zinger, LTO-bestuurder Diana Versteeg en Trudy van de Hardenberg namens bezorgde inwoners van de Veluwe.


Polarisatie

Nu het aantal wolven in Nederland jaarlijks toeneemt en steeds meer schapen, pony's en koeien worden doodgebeten door de roofdieren, raakt de samenleving volgens de ondertekenaars van de petitie steeds meer gepolariseerd. 'Inwoners zijn bezorgd en voelen zich onveilig', staat in de petitie.

Als de wolf een plek in Nederland wil houden, moet er volgens het Gelders-Drentse collectief oog zijn voor maatschappelijk draagvlak, moeten dieren veilig in de wei kunnen lopen en inwoners veilig kunnen wonen, werken en recreëren. Daarnaast is een goede balans van de natuur nodig. Om grenzen te stellen aan de wolf moet worden ingezet op goede preventie, dienen probleemwolven te worden aangepakt en moet er een maximumaantal wolven worden vastgesteld, vinden de ondertekenaars van de petitie.

De Tweede Kamer wordt in de petitie opgeroepen het kabinet aan te sporen zich in Brussel actief in te zetten voor het verlagen van de beschermde status van de wolf. Verder wordt gevraagd te zorgen voor duidelijk beleid waarmee de polarisatie afneemt. Dat betekent onder meer dat er een landelijk informatiepunt over de wolf moet komen. Ook moet samen met buurlanden de gunstige staat van instandhouding van de wolf worden vastgesteld, zoals bijvoorbeeld Frankrijk en Zweden dat al hebben gedaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer