Gelderland wil nog dit voorjaar probleemwolf kunnen afschieten

Als het aan het Gelderse provinciebestuur ligt, moeten wolven die in de provincie meermaals goed beschermd vee aanvallen, onder voorwaarden kunnen worden afgeschoten.

Gelderland+wil+nog+dit+voorjaar+probleemwolf+kunnen+afschieten
© Vidiphoto

Dat zegt Gelders gedeputeerde Harold Zoet (BBB), die het nieuwe wolvenbeleid van de provincie in april of mei in wil laten gaan. Vanaf dan mogen wolven in de hele provincie ook worden verjaagd met een paintballgeweer.

Daarnaast kunnen veehouders per april in de hele provincie geld krijgen voor het plaatsen van hekken die de wolf moeten tegenhouden, aldus Zoet. Tot dusver werd die subsidieregeling telkens tijdelijk opengesteld voor een gebied waar vee werd aangevallen. De provincie wil 1 miljoen euro uittrekken voor de vergoeding van wolfwerende hekken door de hele provincie. Provinciale Staten moeten nog wel instemmen met dat jaarlijkse bedrag.


Het paintballen probeerde de provincie eerder al toe te staan. Dat strandde in eerste instantie bij de rechter. Onlangs bepaalde de rechtbank dat het toch mag, maar omdat er geen recente waarnemingen werden gedaan van wolven die niet schuw zijn voor mensen, liet de provincie de benodigde ontheffing verlopen. De provincie rekent overigens ook op rechtszaken tegen het nieuwe beleid.


Verzet van oppositie

Tijdens het debat in het provinciehuis in Arnhem verzetten meerdere oppositiepartijen zich tegen het nieuwe beleid. Zoals eerder spraken onder meer GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66 de voorkeur uit voor het nemen van preventieve maatregelen, zoals een betere bescherming van vee.

Zo wees de Partij voor de Dieren het college erop dat slechts een klein deel van de veehouders het vee goed heeft beschermd tegen wolvenaanvallen. Zoet stelde dat hij de Staten om meer dan 1 miljoen euro per jaar voor wolfwerende hekken zal vragen, mocht dit bedrag niet toereikend blijken.

Volt wilde duidelijk hebben hoe wordt vastgesteld welke wolf mag worden afgeschoten. Het college wil wolven laten doden die in één week vaker dan twee keer goed beschermd vee aanvallen. Wolven binnen een straal van 1 kilometer mogen in dat geval worden afgeschoten. Er is geen DNA-onderzoek nodig om vast te stellen welke wolf aanviel. Volgens Zoet zal een en ander 'uiterst zorgvuldig' worden uitgevoerd. Eerst DNA-onderzoek doen duurt volgens hem te lang.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer