Frankrijk maakt schieten op de wolf makkelijker

Frankrijk heeft het wolvenplan voor de periode 2024-2029 klaar. Nu de populatie wolven met ruim 1.100 dieren in 2023 op een respectabel niveau is gekomen, is het volgens de regering van president Emmanuel Macron tijd om het samenleven met de wolf makkelijker te maken voor boeren en andere getroffen ondernemers.

Frankrijk+maakt+schieten+op+de+wolf+makkelijker
© Wikimedia

Het plan omvat niet alleen een nieuwe manier van tellen van wolven, maar ook versnelde en vereenvoudigde procedures voor afgifte van toestemming tot schieten en betere schadevergoedingen. De herziene bepalingen komen van de twee verantwoordelijke ministeries: het ministerie van Landbouw en het ministerie van Ecologische transitie. Doel is te komen tot een nieuw evenwicht tussen het behoud van de wolf en de bescherming van de veehouderij en herderseconomie.

Het aantal wolven is na de terugkeer van de diersoort in de jaren negentig van de vorige eeuw, de afgelopen jaren verdubbeld in Frankrijk. Daarmee is de populatie toekomstbestendig geworden, stellen de Franse autoriteiten. Ook is het aantal landbouwhuisdieren dat wordt aangevallen door wolven de afgelopen jaren enigszins gestabiliseerd. Dat komt onder andere door betere preventieve maatregelen.

De plannen die in Frankrijk zijn gepresenteerd, passen volgens de Franse autoriteiten bij de huidige status van bescherming, in afwachting van mogelijke aanpassing van de Europese status van bescherming dit voorjaar. Frankrijk is voorstander van een lagere graad van bescherming.


Telmethode

De methode van telling van wolven wordt aangepast, waardoor de aantallen waarschijnlijk hoger uitvallen. De telmethode was tot voor kort altijd een grote bron van ongenoegen, waarbij boeren en hun belangenbehartigers stelden dat de telling altijd een lager aantal wolven opleverde dan feitelijk aanwezig.

Op basis van de tellingen wordt in Frankrijk toestemming verleend om tot 19 procent van de populatie af te schieten, om het vee te beschermen tegen probleemwolven. Wolven louter afschieten in het kader van preventie blijft ook in het nieuwe plan verboden. Voor kuddes runderen en paarden die niet fatsoenlijk kunnen worden beschermd, wordt het wel eerder toegestaan om te schieten. Dus ook als geen preventieve maatregelen zijn getroffen.


Hogere vergoeding

De vergoedingen voor preventieve maatregelen en voor dieren die zijn aangevallen, worden substantieel hoger, tot 33 procent voor schapen en 25 procent voor geiten. De huidige schaderegeling schoot volgens veel veehouders ernstig te kort. Aan die klacht wordt nu dus gehoor gegeven.

Een deel van de financiering komt vanuit het Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (voor preventieve maatregelen) en deels uit een nationaal schadefonds (vergoedingen voor gedode dieren). Verder wordt het gebruik van herdershonden juridisch beter onderbouwd, zodat de herder sterker staat in geval van problemen met wandelaars of geluidsoverlast.

In Frankrijk wordt de komende tijd nog volop onderzoek gedaan naar nieuwe methodes om wolven af te schrikken, zoals met het gebruik van drones of feromonen, en naar de rol van de wolf in het ecosysteem. In 2024 zijn tot nu toe acht Franse wolven gedood.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer