'De wolf zijn gang laten gaan, kan echt niet'

De wolf heeft zich gevestigd in Nederland en zal niet meer vertrekken. Dit betekent dat we met deze toppredator moeten leren leven. De vraag is hoe? Want de wolf zijn gang laten gaan, is onhoudbaar.

%27De+wolf+zijn+gang+laten+gaan%2C+kan+echt+niet%27
© Dirk Hol

Wolven eten reeën, herten, wilde zwijnen, schapen, veulens en kalveren. Een hongerige wolf is simpelweg niet weg te houden bij deze dieren. Ook niet met dure rasters of andere mogelijke beschermende middelen. Hooguit goed getrainde honden kunnen de wolf misschien afschrikken.

Dan de beperkte ruimte en het leefgebied van de Nederlandse wolf. De sterk groeiende populatie zal op zoek gaan naar prooien en steeds brutaler worden. Ze kunnen ook niet anders, want het zijn opportunistische roofdieren.

Stadspark Nederland met bijna 18 miljoen mensen is te klein voor een grote wolvenpopulatie. Het dier maakt geen onderscheid tussen tuinen, parken, bos, wandelpad, weiland of voetbalveld. Dat maakt dat het leefgebied van de wolf beperkt is en de wolf automatisch gemakkelijk in contact kan komen met mensen.

Angst voor de wolf is reëel en moet doorslaggevend zijn

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Laatste reden waarom we de wolf niet zijn gang kunnen laten gaan, is de diepe verdeeldheid die het dier veroorzaakt. Natuurclubs juichen de komst van de wolf toe, net als burgers in de stad. Maar plattelandsbewoners zijn bang.

In een onderzoek dat Nieuwe Oogst in samenwerking met het AD heeft gedaan een jaar geleden, noemt 70 procent van de boeren de wolf als een item dat de kloof tussen stad en platteland vergroot. Alleen stikstof scoorde hoger.

De nog altijd beschermde wolf zal voorlopig nog wel even onderwerp van emotionele discussie blijven. De angst van boeren en plattelandsbewoners is reëel en zou doorslaggevend moeten zijn in plaats van ecologisch en onrealistisch wensdenken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer