Friesland en Drenthe willen wolf verjagen met gastoeter en rotjes

Staatsbosbeheer, twee gemeenten in Drenthe en Friesland en beide provincies bekokstoven een opvallend plan om een brutale wolf op afstand te houden. Ze willen hem laten schrikken met een gastoeter of rotjes. Het dier is gesignaleerd in een natuurgebied op de grens van de twee provincies en lijkt niet mensenschuw te zijn.

Friesland+en+Drenthe+willen+wolf+verjagen+met+gastoeter+en+rotjes
© Vidiphoto

Het idee is dat het dier zo schrikt van het harde geluid, dat hij zich niet meer in de buurt van mensen waagt. De initiatiefnemers benadrukken dat het zeer ongewenst is dat een wolf niet meer bang is voor mensen. Dan kunnen volgens hen ernstige problemen ontstaan.

Een jonge wolf liet zich eind vorig jaar zich zien in buurtschap Oude Willem. Dat trok tientallen natuurfotografen en andere belangstellenden. Uiteindelijk moest een weg door het natuurgebied worden afgesloten, omdat mensen met bakjes voer gingen rammelen om het dier te lokken. Ze hebben hem waarschijnlijk ook gevoerd, geeft boswachter Lysander van Oossanen van Staatsbosbeheer aan. De wolf verloor daardoor zijn schuwheid.

Bezoekers hielden zich ook niet aan de regels in de natuur en veroorzaakten gevaarlijke situaties op de smalle weg. De weg is nu weer open, omdat de wolf al even niet meer is gezien bij Oude Willem, meldt provincie Friesland. Maar hij zou opnieuw kunnen opduiken.


Juridisch toegestaan

De maatregelen om het dier af te schrikken, zijn nog niet gebruikt. Er zijn niet veel maatregelen mogelijk tegen wolven, omdat ze een beschermde status hebben. Het dier verjagen met een gastoeter of rotjes, lijkt juridisch wel toegestaan.

Enkele schaapherders op de Veluwe hebben al langer een gastoeter bij zich om een eventuele wolf af te schrikken. Of die methode veel succes heeft, is niet bekend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer