Edese politici die wolf willen beheren per mail bedreigd met kogel

Verschillende gemeenteraadsleden in het Gelderse Ede zijn per mail bedreigd, nadat de raad een motie aannam die de provincie oproept een beheerplan voor de wolf te maken. Dat laat burgemeester René Verhulst weten.

Edese+politici+die+wolf+willen+beheren+per+mail+bedreigd+met+kogel
© Vidiphoto

'Ik vind het uitermate zorgelijk dat een discussie in de raadszaal, waarbij vrijheid van mening en spreken een uitgangspunt moet zijn, op deze manier een vervolg krijgt', geeft de burgemeester van Ede aan. 'Ik ben zeer geschrokken van deze bedreiging, waarbij politici ernstig in hun vrijheid worden beperkt.'

De gemeenteraad debatteerde vorige week donderdag over het al dan niet beheersen van de wolf. De motie die daarbij werd aangenomen, was voor een persoon aanleiding om per mail een 'forse bedreiging' uit te spreken aan de politici die voor de motie stemden.

'Ik heb getwijfeld wat hierbij belangrijk is om te doen; erover zwijgen en negeren, of juist naar buiten brengen', zegt Verhulst. 'Als we dit stilhouden, geven we de bedreiger verder geen podium. Maar ik kies er toch voor om het naar buiten te brengen. Ik begrijp dat de situatie rond de wolf heftige emoties oproept en die mogen ook worden geuit. Maar raadsleden en hun familie intimideren en bedreigen met een kogel, is onbestaanbaar en verwerpelijk.'


Emoties en onrust

Verhulst noemt de wolf een belangrijk onderwerp van gesprek in de Edese samenleving. 'Met enige regelmaat worden schapen en pony's van inwoners doodgebeten. Dit geeft emoties en onrust, mensen worden geraakt. We hebben de afgelopen maanden in onze gemeente gemerkt dat we hierover op een niet-polariserende manier met elkaar kunnen debatteren. Daar ben ik trots op en ik wil dat graag zou houden. Politici bedreigen omdat ze hun mening uitdragen, gaat alle grenzen over. Dit kan en wil ik niet toestaan.'

De gemeente laat weten aangifte te hebben gedaan van bedreiging.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer