De Groene Weg biedt biologisch rundvlees uit Nederland aan

Bij drie slagerijen van De Groene Weg is nu ook biologisch rundvlees uit Nederland verkrijgbaar. De keten moet alle schakels een eerlijke prijs en langetermijnperspectief bieden.

De+Groene+Weg+biedt+biologisch+rundvlees+uit+Nederland+aan
© Twan wiermans

De Groene Weg startte twee jaar geleden met een keten voor vlees van kalveren van biologische melkveehouders. Met de focus op kalveren uit eigen land, speelt het bedrijf in op de groeiende behoefte aan biologisch rundvlees van Nederlandse herkomst. Net als op de behoefte van biomelkveehouders om hun kalveren biologisch te laten opgroeien en verwaarden.

De Groene Weg werkt voor het varkens- en lamsvlees in een gesloten keten met Nederlandse veehouders. De afgelopen twee jaar heeft het bedrijf onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om de biologische kalveren in eigen land te laten opgroeien, wat een duidelijke behoefte is onder Nederlandse melkveehouders.


Kennis vergroten

Omdat in Nederland de focus op de melkveehouderij ligt en niet op vleesvee, is de kennis rondom het houden van vleesvee beperkt beschikbaar. De Groene Weg heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het vergroten van deze kennis. Het bedrijf is hiervoor onder andere te rade gegaan bij experts in binnen- en buitenland.

De verplichte weidegang in combinatie met de hoge grondprijzen, maakt het een financiële uitdaging om kalveren aan te houden tot slachtrijpe runderen. De financiële haalbaarheid wordt vergroot wanneer de dieren worden geweid op natuurgronden. Voor deze gronden geldt vaak een flink lagere prijs, maar daar staat tegenover dat deze veelal een fors lagere voeropbrengst hebben met lagere voedingswaarden.


Genetica van belang

Om voldoende vlees met de juiste kwaliteit op een acceptabel prijsniveau te kunnen leveren, speelt de genetica van het dier een belangrijke rol. Niet ieder ras is geschikt om op natuurgronden kwaliteitsvlees te leveren.

Het eerste vlees uit deze keten is afkomstig van rundveehouder Albert Hassink in het Gelderse Veessen. Het wordt verkocht in de slagerijen van De Groene Weg in Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen. 'Wij zijn heel blij met de stappen die De Groene Weg heeft gemaakt', stelt slager Bas Derksen van De Groene Weg in Nijmegen.

'De Nederlandse herkomst van ons biologische vlees wordt steeds belangrijker voor onze klanten en het was jammer dat we dit nog niet konden aanbieden. Nu hebben we niet alleen rundvlees van topkwaliteit, maar kunnen we ook het prachtige verhaal van rundveehouder Hassink koppelen aan dit product', legt Derksen uit.


Opschalen biologische rundvleesketen

Inmiddels heeft De Groene Weg meerdere biologische rundveehouders gevonden met wie een samenwerking wordt aangegaan. 'Wij onderzoeken nu de mogelijkheid om met de aangesloten rundveehouders, onze eigen buitendienst en rundveehandelaren onze gezamenlijke kennis rondom biologisch rundvee te bundelen en verder uit te bouwen', zegt ketenmanager Daan Tomesen van De Groene Weg.

'Wij zijn er trots op dat wij de boeren met wie we gaan samenwerken nu een langetermijnperspectief kunnen bieden voor hun biologische runderen', besluit Tomesen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer