Biologisch melkveebedrijf toont zijn robots aan publiek

Remco Aalbers en Cathy Houtkamp openden onlangs voor belangstellenden de staldeuren van hun biologische melkveebedrijf in het Drentse Dieverbrug. Naast de Lely Astronaut en Juno konden bezoekers ook kennismaken met de Lely Sphere. Een circulair mestverwaardingssysteem voor het scheiden en het hergebruik van mineralenstromen.

De melkveehouders boeren sinds 2021 op de huidige locatie. Aalbers besloot naast de reeds aanwezige mestrobot meer automatisering toe te gaan passen op zijn nieuwe boerderij. 'Ik wilde graag minder tijd kwijt zijn aan het melken. Dus hebben we in overleg met Lely besloten twee melkrobots in de stal te plaatsen. Dat scheelt dagelijks flink wat uren die ik kan gebruiken voor andere activiteiten op de boerderij of privé.'

Door de aanwezigheid van melkrobots plus een voeraanschuif- en mestrobot, kun je het bedrijf best 'rood getint' noemen. Verkoopleider Gerben Buijs van Lely Center Zuidwolde ziet het biologische melkveebedrijf dan ook graag als een visitekaartje. 'Je ziet aan Remco en Cathy dat ze, dankzij de doorgevoerde automatisering, de werkzaamheden goed kunnen combineren met bijvoorbeeld het opvoeden van hun jonge tweeling.'


Totaalconcept

Buijs en zijn team presenteerden tijdens de open dag de Lely Shpere, een totaalconcept waarbij met enkele aanpassingen in de stalvloer dikke mest en urine worden gescheiden. Daarnaast bestaat het systeem uit een filterunit die ammoniak uit de kelder afzuigt en omzet in een circulaire meststof die de boer naar eigen behoefte kan inzetten.

Ellen Schmeitz van Lely benadrukt dat het systeem ook een positief effect heeft op het stalklimaat. 'Je ruikt niet meer de ammoniak, maar wel de geur van voer. Dat is zowel goed voor de boer als voor de koeien.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
Meer weer