Wilders: 'Draai bij Wet dieren in belang van formatie'

De PVV heeft op verzoek van BBB een draai gemaakt in het standpunt over de Wet dieren. PVV-leider Geert Wilders gaf dat woensdag toe tegenover fractievoorzitter Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren, die hem dat niet in dank afneemt.

Wilders%3A+%27Draai+bij+Wet+dieren+in+belang+van+formatie%27
© Dirk Hol

Dankzij het meestemmen van de PVV met amendementen van demissionair landbouwminister Piet Adema en VVD en D66 zal het aanpassen van de veehouderij aan een hogere dierenwelzijnsstandaard via een langer tijdspad verlopen. Bovendien biedt de stemmingsuitslag de (sector)partijen die werken aan het Convenant dierwaardige veehouderij de ruimte om hiermee door te gaan.

In 2021 hielp de PVV het amendement-Vestering (Partij voor de Dieren) nog aan een meerderheid. Hiermee had de veehouderij al per 1 juli 2024 aan hoge dierenwelzijnseisen moeten voldoen. De dinsdag aangenomen amendementen komen daarvoor in de plaats.


Tijdens het debat over het eindverslag van informateur Kim Putters sprak Ouwehand Wilders aan op zijn draai. 'Ik mis de oude Wilders. Die had hier gestaan en had gevraagd: wacht eens even, is er nou omwille van de formatie in de achterkamertjes met een telefoontje even iets geregeld? Dat is toch wat er is gebeurd?'


Gevoelig bij BBB

Wilders erkende dat hij de Wet dieren had besproken met BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas. 'Zij heeft mij verteld hoe gevoelig het bij haar fractie lag. Je hebt ook rekening te houden met de gevoelens en ideeën van de partners met wie je aan tafel zit.'

Het alternatief van de amendementen van Adema en VVD en D66 boden volgens de PVV-leider bovendien een goed alternatief voor het amendement-Vestering. 'Mijn fractie vindt dat alternatief beter voor de dieren, maar het zorgt er tegelijkertijd voor dat, behalve dat de dieren het beter hebben, we in Nederland ook nog een veehouderij overhouden over een aantal jaren. Dat is de belangrijkste reden.'


Vertrouwen gekelderd

Volgens Ouwehand laat de PVV 'de dieren gewoon keihard vallen' en helpt de draai van Wilders niet bij het herstellen van het vertrouwen in de politiek. 'Mensen die erop rekenden dat dieren eindelijk de bescherming krijgen die ze verdienen, hun vertrouwen is gekelderd. We gaan eigenlijk door met de lijn dat we vertrouwen verliezen. Dat er gewoon in achterkamertjes wordt gekonkeld. Ik zie de verandering niet. Ik weet ook niet of een extraparlementair programkabinet, of wat dat ook mag zijn, die gevaarlijke trend gaat keren.'

Woensdag werd bekend dat voormalig SGP-Kamerlid en landbouwwoordvoerder Elbert Dijkgraaf door Wilders is gevraagd om de volgende informatieronde te leiden. Dijkgraaf gaat dat samen doen met oud-topambtenaar en CDA-prominent Richard van Zwol.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer