Van der Plas: 'Opmerkingen FDF wel intimiderend'

BBB-leider Caroline van der Plas ziet de uitspraken van Farmers Defence Force (FDF)-voorman Mark van den Oever wel als intimiderend. 'Het mag nooit een misverstand zijn dat ik daar afstand van neem', zei ze woensdag in het debat over de kabinetsformatie.

Van+der+Plas%3A+%27Opmerkingen+FDF+wel+intimiderend%27
© Dirk Hol

Van den Oever zei onlangs in een video dat hij 'een spuughekel heeft gekregen' aan NSC-Kamerlid Harm Holman en demissionair landbouwminister Piet Adema en dat de twee 'in het centrum van de belangstelling komen te staan'. Hij deed zijn uitspraken voor een stapel brandende pallets bij een boerenprotest.

Van der Plas stuitte afgelopen dagen op kritiek omdat ze bij het praatprogramma Op1 onvoldoende afstand nam van de uitlatingen van de FDF-voorman. Ze kreeg daar veel kritiek op, onder meer van NSC-leider Pieter Omtzigt met wie ze toen nog in onderhandelingen zat over de formatie van een nieuw kabinet.

'Ik zag het niet als een verkapte bedreiging, maar ik zag het wel als intimiderend. Als dat verkeerd is opgevat door anderen of de heer Holman zelf, dan spijt me dat', zegt Van der Plas nu. 'Het is zo gedraaid alsof ik dat allemaal maar oké vond.'

De fractievoorzitter van BBB zei ook dat ze zich niet telkens wil verantwoorden voor boerenacties. Tijdens het debat over de kabinetsformatie werd zij door Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) aangesproken op socialemedia-adviezen die ze in 2019 aan FDF gaf.

'Bekijk het maar'

'Dat was nog voor ik Kamerlid was. Ik heb ze geholpen met het ordenen van hun Facebookpagina, maar na een aanvaring met Mark van den Oever dacht ik: bekijk het maar. Ik ga niet pikken dat ik hier beschuldigd word van een connectie met FDF', aldus Van der Plas tijdens het debat.

Tijdens het formatiedebat stelde Geert Wilders (PVV) voor om voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) en PvdA-lid Kim Putters te benoemen als de volgende informateur. Zijn opdracht wordt te zoeken naar een mogelijke vorm van een kabinet. Putters zou positief hebben gereageerd op het verzoek van Wilders.

Tijdens het debat over het verslag van informateur Ronald Plasterk werden verschillende kabinetsvormen genoemd: een meerderheidskabinet, een minderheidskabinet met eventuele gedoogpartners, een extraparlementair kabinet of een zakenkabinet.

VVD doet stap vooruit

In het debat kondigde VVD-leider Yesilgöz aan dat ze een stap vooruit wil doen en dat de VVD niet langer alleen wil gedogen. Ze noemde een extraparlementair kabinet 'de meest logische van de overblijvende opties' en daaraan wil ze ook meedoen.

Putters zou volgens Wilders een korte tussenfase krijgen van een paar weken 'om iets los te trekken'. De SER-voorzitter moet volgens de PVV-leider gesprekken gaan voeren met alle fractievoorzitters, vooral over de vorm. 'Dat kan juist het breekijzer zijn.'

Diverse partijleiders uitten woensdag kritiek op het formatieproces. Volgens onder meer Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA), Henri Bontebal (CDA) en Jimmy Dijk (SP) is de formatie van een nieuw kabinet, na het vertrek van NSC uit de gesprekken en met de aanstelling van een nieuwe informateur, terug bij af.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer