Beter resultaat met minder afzet bij ABZ De Samenwerking

De afzet en omzet bij diervoedercoöperatie ABZ De Samenwerking zijn in 2023 gedaald. Desondanks steeg het resultaat na belastingen ten opzichte van een jaar eerder naar 7,3 miljoen euro. Hiervan wordt 2,3 miljoen euro uitgekeerd aan de leden.

Beter+resultaat+met+minder+afzet+bij+ABZ+De+Samenwerking
© Studio Van Assendelft

Dat blijkt uit het nieuwste jaarverslag van het bedrijf dat zijn hoofdvestiging in het Gelderse Nijkerk heeft. Er wordt een nabetaling van 4 euro per ton afgenomen mengvoeders in 2023 betaald aan de leden. ABZ De Samenwerking zag het aantal klanten in 2023 stijgen van 2.601 naar 2.677 leden.

De directie zegt dat het jaar 2023 naar volle tevredenheid is gelopen. 'De coöperatie wist haar posities in de regio's verder te versterken, kende een positieve klantenbalans en een prima financieel resultaat.'

ABZ De Samenwerking is in 2022 ontstaan uit de coöperaties ABZ Diervoeding, De Samenwerking en Bosgoed Diervoeders. In 2023 werd Klein Hekkelder in het Gelderse Voorst overgenomen. Mede hierdoor werd in 2023 in het Overijsselse Markelo een servicekantoor voor Oost-Nederland geopend.


Nieuwe klanten

Volgens het bedrijf wordt de sterke focus op diervoeding en regionale aanpak 'het beste dichtbij' herkend in de markt en gewaardeerd. 'Dit blijkt onder andere uit de aanwas van nieuwe klanten in combinatie met het solide financiële resultaat. De regionale aanpak zorgt voor korte, efficiënte lijnen binnen het bedrijf waardoor kosten worden bespaard.'


De afzet daalde in 2023 licht tot 777.000 ton mengvoer. Dit was vooraf ingecalculeerd door het bedrijf. In totaal werd aan diervoeders, inclusief productie voor derden en losse grondstoffen, ruim 942.500 ton afgezet. 'In een krimpende markt zijn wij tevreden met dit resultaat. De klantenbalansen waren stabiel. Wel merken wij de invloed van bijvoorbeeld houderijconcepten waardoor er minder dieren per vierkante meter staloppervlak worden gehouden', meldt het bedrijf. 'Daarnaast speelt bij een beperkt aantal veehouders een strategische oriëntatie op hun toekomst als veehouder een rol.'

In 2023 daalden de prijzen van zowel grondstoffen, meststoffen als van energie. Hierdoor sluit de coöperatie het boekjaar af met een behoorlijk lagere geldomzet. De netto-omzet daalde van 440.077.000 euro in 2022 naar 393.055 euro in 2023.


Minder vleeskuikens

De afzet van pluimveevoeders daalde bij ABZ De Samenwerking met ruim 6 procent. Na een jaar met een flinke afzetstijging had het bedrijf in 2023 voor het eerst te maken met een daling. De daling vond vooral plaats bij de afzet van vleeskuikenvoeders ten gevolge van de omschakeling naar traag groeiende concepten, waardoor er minder dieren werden gehouden. Als gevolg van de oorlog in Oekraïne viel er een belangrijke afzetmarkt voor broedeieren weg. Hierdoor was er in de moederdierensector meer leegstand.

De afzet van varkensvoeders daalde met 7 procent. Ook hier zag het bedrijf na een flinke afzetstijging nu een jaar met een daling. ABZ De Samenwerking wist een flink aantal nieuwe varkenshouders aan zich te binden. Het aantal locaties waar het bedrijf varkensvoeders produceert, is in 2023 teruggebracht van vijf naar drie fabrieken. De afzet van voeders voor herkauwers daalde met bijna 1,5 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer