BKD draait stevig verlies in 2023

De Bloembollenkeuringsdienst (BKD) heeft het boekjaar 2023 afgesloten met een negatief saldo van 727.000 euro. Om de begroting voor volgend jaar sluitend te maken, worden de keuringstarieven voor bollenkwekers met 11,74 procent verhoogd.

BKD+draait+stevig+verlies+in+2023
© BKD

In het jaarverslag van 2023 schrijft BKD dat de organisatie financieel voor grote uitdagingen staat. Het boekjaar 2023 is met een fors verlies afgesloten. Dit komt vooral door kosten die sterker zijn gestegen dan begroot en door niet voorziene investeringen in de automatisering.

De totale inkomsten van BKD in 2023 komen uit op 10,87 miljoen euro. Dat is weliswaar 484.000 euro hoger dan het jaar daarvoor, maar wel 0,8 procent lager dan begroot. De inkomsten uit reguliere keuringstaken stegen met 3,7 procent. Dat deze post lager was dan de begroting, komt vooral door de lagere inkomsten uit exportkeuringen.


Hogere arbeids- en keuringskosten

Aan de kostenkant waren de arbeidskosten 4,8 procent hoger dan begroot, doordat de cao-verhoging meer was dan eerder was berekend. Verder waren de keuringskosten hoger door prijsstijgingen en gestegen verbruik voor onderzoek. Een extra tegenvaller betreft de hogere rentelasten voor het nieuwe laboratorium. Er was rekening gehouden met een rentetarief van 1,5 procent, maar dat is uitgekomen op 4,75 procent.

De forse verhoging van de tarieven is volgens BKD nodig, omdat ook voor 2024 een verdere stijging van de personeelskosten en rentelasten wordt voorzien. Verder zorgt een verwachte daling van de arealen lelies en tulpen voor dalende inkomsten. Naast de hogere tarieven kondigt BKD aanvullende maatregelen aan om de financiële uitdagingen het hoofd te bieden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer