Zuivelnotering verse boter daalt maar liefst 20 euro

De notering voor verse boter van deze week komt 20 euro lager uit dan vorige week. Ook de andere zuivelnoteringen van ZuivelNL dalen.

Zuivelnotering+verse+boter+daalt+maar+liefst+20+euro
© Twan Wiermans

Verse boter noteert nu 575 euro per 100 kilo, exclusief btw. Volgens de analisten van ZuivelNL is de markt voor boter erg instabiel. De laatste maanden zijn zowel forse sprongen omhoog als omlaag gemaakt.

Voor vollemelkpoeder is de daling met 5 euro beperkt, waardoor deze op 360 euro per 100 kilo uitkomt. De notering voor mageremelkpoeder voor consumptiedoeleinden staat 10 euro in de min en noteert 234 euro per 100 kilo. De notering voor mageremelkpoeder voor diervoeders zakt met 12 euro per 100 kilo en komt daarmee op 224 euro per 100 kilo uit.

Afwachtend

Volgens de zuivelanalisten zijn kopers afwachtend bij de aankoop van melkpoeder. De terughoudendheid komt doordat ze niet denken dat de prijzen hoger worden, terwijl, mede door de mogelijke start van het weideseizoen, een toename in het aanbod wordt verwacht.

Overigens was de melkproductie in de laatste maanden van 2023 lager dan het jaar ervoor. Ook in januari 2024 lag de melkproductie 3,2 procent lager dan in januari 2023. De daling komt volgens ZuivelNL mede door de gevolgen van blauwtong, maar ook doordat de mestafzet duurder wordt als gevolg van scherpere derogatienormen en de invoering van bufferstroken vorig jaar. Dit betekent dat melkveehouders eerder afscheid nemen van sommige koeien.

Bij zelfs het altijd stabiele weipoeder zakt de notering deze week met 2 euro, waardoor deze op 66 euro per 100 kilo uitkomt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer