'Zelden riep een Europese wet zoveel weerstand op'

Niet vaak wordt een wetsvoorstel van de Europese Commissie zo intensief besproken als de natuurherstelwet. Voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans is een van de belangrijkste architecten van deze omstreden verordening. Volgens tegenstanders zet die opnieuw delen van Nederland 'op slot'. Gevreesd wordt dat de wet een tweede stikstofimpasse betekent.

%27Zelden+riep+een+Europese+wet+zoveel+weerstand+op%27
© Dirk Hol

Dinsdag 5 maart nam de Tweede Kamer een motie aan waarbij gevraagd wordt aan het kabinet om tegen de natuurherstelwet te stemmen. De Europese Raad moet de wet nog bekrachtigen.

In het inmiddels sterk afgezwakte voorstel moet de aangetaste natuur in de Europese Unie worden hersteld. In 2030 moeten bij 30 procent van de natuurgebieden die in slechte staat zijn, herstelmaatregelen zijn genomen. In 2050 moet voor 90 procent een herstelplan zijn. Het gaat om beschermde Natura 2000-gebieden, maar ook om bossen of veengebieden.

Alle lidstaten moeten op basis van de wet een eigen herstelplan maken. Een inspanningsverplichting moet de lidstaten tot actie aanzetten.

Politici vrezen terecht dat hun land net zo op slot komt als Nederland

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Het is terecht dat een ruime meerderheid van de Tweede Kamer niet voor de natuurherstelverordening is zoals deze nu voor ligt. Natuurlijk is niemand tegen herstel van de natuur, meer biodiversiteit en weidevogels. Boeren en tuinders hebben daar ook baat bij. Immers landbouw staat al lang niet meer tegenover natuur.

Toch riep zelden een Europese wet zoveel weerstand op. Dat verzet heeft een directe link met onze stikstofcrisis. Politici vrezen terecht dat hun land net zo op slot komt te zitten als in Nederland gebeurde door de stikstofproblemen. Laten we die eerst oplossen. We zijn niet gebaat bij nog meer gerechtelijke uitspraken en beperkende maatregelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer