Kamer wil met Van der Wal in debat over natuurherstelwet

De Tweede Kamer wil nog deze week in debat met demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof over de gevolgen van de natuurherstelwet waarmee het Europees Parlement dinsdag heeft ingestemd.

Kamer+wil+met+Van+der+Wal+in+debat+over+natuurherstelwet
© Dirk Hol

Een voorstel van BBB-leider Caroline van der Plas kreeg genoeg steun van andere fracties. Zij vroeg maandag aan de minister om een Nederlands onderzoek naar de gevolgen van de natuurherstelwet en nog voor de stemming in het Europees Parlement naar de Tweede Kamer te sturen. Dit weigerde Van der Wal, omdat het kabinet het onderzoek nog moest bestuderen.

'Wat ons betreft treedt minister Van der Wal artikel 68 van de grondwet hiermee met voeten', zei Van der Plas tijdens een regeling van werkzaamheden in de Tweede Kamer. Volgens de BBB-fractievoorzitter was er geen 'staatsbelang in het geding' om haar verzoek te weigeren. Wanneer het gevraagde debat plaatsvindt, is nog niet bekend.


De wet waar het Europees Parlement dinsdag mee instemde, verplicht landen om natuurgebieden in een goede staat te herstellen. De ministers van de lidstaten moeten er ook nog mee akkoord mee gaan, voordat de wet in werking treedt. Volgens Van der Wal is het onderzoek over de gevolgen van de wet vooral voor die aankomende stemming van belang.

LTO Nederland vreest dat de dinsdag aangenomen Europese natuurherstelverordening leidt tot vergaande juridificering van de opgaven voor de landbouw en het platteland. Doordat de Tweede Kamer geen kennis heeft kunnen nemen van het door Van der Plas opgevraagde onderzoek, 'worden de consequenties en beperkingen van de natuurherstelwet voor de landbouw daarmee pas in de praktijk duidelijk', schrijft de belangenbehartiger in een reactie op de stemminguitslag in het Europees Parlement.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer