ForFarmers boekt klein verlies in ‘transitiejaar'

ForFarmers sluit boekjaar 2023 af met een nettoverlies van 1 miljoen euro. Het totale volume daalde met 6,7 procent tot 8,4 miljoen ton. In de tweede helft van het jaar zag het voerconcern wel een duidelijke verbetering van de resultaten.

ForFarmers+boekt+klein+verlies+in+%E2%80%98transitiejaar%27
© ForFarmers

ForFarmers opereert in een onrustige markt. Veestapels in heel Noordwest-Europa krimpen. Ook de aanhoudende inflatie speelt het bedrijf parten, evenals de grote schommelingen in de prijzen voor brandstof, energie en grondstoffen. Door sterk gestegen kosten voor levensonderhoud kochten mensen minder vaak duurdere soorten zuivel of vlees. Zo daalde de vraag naar biologische landbouwproducten, volgens ForFarmers.

Komend jaar gaat het voerconcern verder reorganiseren, met name in het Verenigd Koninkrijk. Twee fabrieken, gericht op de productie van varkens- en pluimveevoer, sluiten de deuren en tachtig arbeidsplaatsen gaan daarbij verloren.


Integraties

Nu de geplande fusie van de Britse tak van ForFarmers met voerbedrijf 2Agriculture is gestrand, ziet het voerconcern weinig groeipotentie in de intensieve sectoren. De pluimveevoermarkt wordt grotendeels ingevuld door integraties en diezelfde ontwikkeling ziet ForFarmers in de Britse varkenssector. 'We zijn dus overgestapt op plan B', verwoordt topman Pieter Wolleswinkel. 'Het is een hard besluit, maar wel noodzakelijk.'

De omzetdaling in Nederland en België is deels het gevolg van de verkoop van de Belgische mengvoederactiviteiten. Daarnaast neemt door de groei van Beter Leven-concepten in eigen land het aantal kippen af. Bij herkauwers leidde een hoge kwaliteit van ruwvoer tot een lichte daling van het mengvoervolume.


De effecten van de aangekondigde stoppersregelingen in Nederland vindt Wolleswinkel lastig te voorspellen. 'We richten ons nu vooral op de korte termijn en voor de lange termijn is onze overtuiging dat de veehouderij een essentiële rol speelt om betaalbaar en duurzaam voedsel te waarborgen.'


Investeringen

ForFarmers ziet dat de afzet van varkensvoer in 2023 is teruggelopen. Dat komt door een sterke prijsconcurrentie, de ingezette daling van het aantal dieren door verscherpte wet- en regelgeving en de gevolgen van Afrikaanse varkenpest in omliggende landen. 'We zien nu wel een nieuw evenwicht op de Europese markt en ook goede rendementen voor varkenshouders. Daarmee kunnen ze weer investeren in de toekomst', zegt Wolleswinkel. 'Daar zijn wij op ingericht.'

Op de Duitse en Poolse markt wist het beursgenoteerde bedrijf, ondanks vogelgriep, de marktpositie in het pluimveesegment te versterken. Vooral de afzet van voer waarin PAP's zijn verwerkt, processed animal proteins, zit in de lift. Over het hele jaar gemeten, nam in deze twee landen de brutowinst met 8 procent toe.

Wolleswinkel is tevreden over de lokale marktaanpak die ForFarmers in 2023 heeft doorgezet. 'In een markt die licht terugloopt, weten we onze postitie te versterken.' Het concern heeft met name geïnvesteerd in lokale vestigingen en ter plaatse ook het management versterkt. De hele operatie is ten koste gegaan van tweehonderd voltijds arbeidsplaatsen, waarvan een derde als gevolg van de verkoop van de Belgische activiteiten.

De overname van Piast in groeimarkt Polen lijkt vruchten af te werpen. 'Hierdoor kunnen we niet alleen efficiënter produceren, de geografische spreiding biedt ook goede commerciële kansen', vindt Wolleswinkel. Met Piast heeft ForFarmers haar positie in de Poolse vleeskuikensector versterkt.


Verlagen footprint

Het voerconcern wil de komende jaren verder inzetten op het verlagen van de CO2-footprint van zuivel en vlees, zowel in de eigen productie als in de keten. Daarnaast is aandacht voor de bescherming van biodiversiteit door de focus op bodemgezondheid bij klanten.

ForFarmers heeft het aanbod aan reststromen samengebracht onder het merk CirQlar Nutrition. Daarnaast is de fabriek in Lochem aangepast om meer zuivelstromen in het varkensvoer te verwerken. 'We blijven investeren in duurzame oplossingen, onder andere door het aandeel reststromen in onze producten te vergroten', zegt Wolleswinkel.


De totale omzet daalde in het afgelopen jaar met 10,3 procent tot 2,9 miljard euro. De onderliggende operationele winst was met 22,7 miljoen euro nagenoeg een kwart lager dan vorig boekjaar. Het 'verlagen en bewaken van de kosten' is voor ForFarmers cruciaal om de overkoepelende doelstelling van goed voer tegen concurrerende prijzen waar te maken.

Het concern is voorzichtig met een voorspelling voor komend jaar. 'Het is in de huidige marktomstandigheden niet gezegd dat de goede resultaten in de tweede helft van 2023 ook komend jaar doorzetten', waarschuwt de CEO. Voor de komende jaren houdt het concern wel vast aan een rendement op de investering van 10 procent. Het voorgestelde dividend is 0,15 euro per aandeel. Een groot deel daarvan komt via Coöperatie FromFarmers terecht bij zo'n 3.700 deelnemende boeren.


'Mooi herstel'

Walter Gerritsen, voorzitter van het bestuur van FromFarmers, kijkt terug op een 'opnieuw bewogen jaar'. 'De focus vanuit de politiek lijkt nog altijd te liggen op een verdere extensivering en wellicht schaalverkleining van de veehouderij. Het is daarom belangrijk om te blijven benadrukken hoe we kunnen bijdragen aan de transitie van de agrarische sector.'

Gerritsen spreekt van een 'mooi herstel' bij ForFarmers in de tweede helft van het jaar. 'Ondanks het kleine verlies over 2023 zie ik de toekomst vol vertrouwen tegemoet', aldus de bestuurder. 'Het is goed dat de onderneming uitbreidt in groeimarkten, met name in het oosten van Europa. We hebben omvang nodig om uiteindelijk tot goede voerprijzen te komen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer