ForFarmers zet minder voer om in eerste kwartaal

ForFarmers heeft in het eerste kwartaal 5,2 procent minder voer omgezet dan in dezelfde periode vorig jaar. De afzetdaling ligt deels in de lijn der verwachting. Het jaar 2022 was voor de mengvoerleverancier lastig, onder meer door de druk op de volumes in de varkenssector. De brutowinst is nagenoeg stabiel gebleven en de netto-omzet is gestegen door de hogere grondstofprijzen.

ForFarmers+zet+minder+voer+om+in+eerste+kwartaal
© Forfarmers

De afzetvolumes voor veevoer liggen 5,2 procent lager dan in het eerste kwartaal van vorig jaar, waarbij 6,4 procent minder mengvoer is verkocht. 'De volumes staan onder druk, ook in dit eerste kwartaal', stelt CEO Pieter Wolleswinkel van ForFarmers. Volgens hem komt dit vooral door krimp in de varkenssector, terwijl ook de impact van de vogelgriep in het Verenigd Koninkrijk en Polen meespeelt.

Zo werden in het Verenigd Koninkrijk 16 procent minder varkens geslacht dan in het eerste kwartaal van 2022. Dit komt door een daling van het aantal zeugen, wat ook in de rest van Europa speelt. Verder stoppen veel varkenshouders in financiële nood of vanwege beperkende overheidsmaatregelen.

'Vanwege de ontstane ruimte in voerfabrieken moeten bedrijven samenwerken. De onlangs aangekondigde verkoop van ForFarmers België aan Arvesta moet in dit licht worden bezien', vertelt Wolleswinkel.


Minder pluimveevoer

Vanwege de vogelgriep moesten in het Verenigd Koninkrijk in 2022 zo'n 4 miljoen vogels worden geruimd. Ook werden ongeveer 5 procent minder leghenkuikens en 7 procent minder kalkoenkuikens opgezet. In Nederland zorgt de overstap naar het Beter Leven-concept ervoor dat er minder dieren gedurende een langere tijd worden gehouden. In Duitsland en Polen nam in het afgelopen jaar de afzet van pluimveevoer licht toe.

In de melkveesector nam de afzet toe, vooral in het Verenigd Koninkrijk. In Duitsland leiden de dalende melkprijs en melkveestapel tot een negatief sentiment, terwijl er in Nederland onzekerheid is over het ontbreken van een helder perspectief.


De totale onderliggende bedrijfslasten lagen lager dan een jaar eerder. Dit is het gevolg van lagere kosten voor energie. Wel lagen de personeelskosten hoger, met name door de forse loonsverhogingen in Nederland en België na de CAO-akkoorden. De brutowinst bleef nagenoeg stabiel, de onderliggende ebitda steeg met 4,5 procent.

ForFarmers verwacht dat de veestapel in Noordwest-Europa verder krimpt, mede door het overheidsbeleid in verschillende landen. Daarbij wordt verwacht dat de grondstofprijzen volatiel en relatief hoog blijven. Verder kunnen dierziekten zoals vogelgriep een groot effect hebben op de veehouderijsector en daarmee op veevoederproducenten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer