Tientallen gewonden bij boerenprotesten in India

Boerenprotesten in India hebben dinsdag en woensdag geleid tot harde confrontaties met veiligheidstroepen. Daarbij zijn tientallen gewonden gevallen bij zowel boeren als politie.

Tientallen+gewonden+bij+boerenprotesten+in+India
© ANP

De boeren begonnen deze week met een mars naar New Delhi, nadat overleg met de overheid over hervormingen was stukgelopen. Ze trekken in konvooi met honderden trekkers naar de hoofdstad. Daar willen ze hun ongenoegen over het landbouwbeleid kenbaar maken.

De kranten Times of India en India Express melden dat de boeren aanvankelijk vrij doorgang hadden. Bij Ambala, zo'n 200 kilometer noordelijk van New Delhi, stuitte het konvooi op barricades van beton en prikkeldraad die door de politie waren aangebracht. Ook hadden de autoriteiten het mobiele internet plaatselijk afgesloten en geulen gegraven om trekkers te stoppen. Boeren probeerden barricades te omzeilen door over de velden te rijden.

Traangasgranaten

De veiligheidsdiensten gebruikten op verschillende plekken traangasgranaten en waterkanonnen bij confrontaties, toen boeren de blokkades wilden doorbreken met hun trekkers en handwapens. Sommige traangasgranaten zijn door een drone afgeworpen, terwijl boeren langs de barricades probeerden te komen. De leiders van de boerenprotesten beweerden dinsdag dat zestig boeren gewond zijn geraakt bij traangasbeschietingen. Er zijn aanhoudingen verricht.

Vandaag waren er opnieuw confrontaties. De politie in de deelstaat Haryana meldt daarover dat ook zeker 24 agenten gewond zijn geraakt. Ze zouden zijn bekogeld met stenen. Een 65-jarige boer uit Punjab klaagde tegenover persbureau AFP dat de demonstranten worden behandeld als een buitenlandse invasiemacht. 'We willen alleen naar Delhi gaan om op te komen voor onze rechten. Maar er zijn bij ons al meer dan 150 gewonden gevallen.'

Minimumprijs

De boeren eisen onder meer een 'minimum support price' (MSP), ofwel een gegarandeerde minimumprijs voor hun producten, zodat ze meer financiële zekerheid hebben. Verder vragen ze kwijtschelding van hun schulden en intrekking van de zaken die tegen hen zijn geregistreerd tijdens de boerenprotesten van 2020-2021. Die acties eindigden na afschaffing van eerder aangekondigde landbouwwetten.

Boeren hebben in India politiek veel invloed, omdat een groot deel van de bevolking van 1,3 miljard mensen zich bezighoudt met landbouw.

Gestructureerde discussie

Landbouwminister Arjun Munda stelt dat een wet die de MSP voor gewassen garandeert niet overhaast kan worden ingevoerd zonder alle belanghebbenden te raadplegen. Hij drong er bij de protesterende boeren op aan over deze kwestie een gestructureerde discussie te voeren met de regering.

Munda waarschuwde de protesterende boeren ook 'bewust en alert' te zijn op organisaties die hun protest voor hun eigen politieke voordelen willen gebruiken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer