Noord-Hollandse boeren eisen dat PPLG wordt opgeschort

Boeren en tuinders in Noord-Holland vragen het provinciebestuur onder andere het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) on hold te zetten. Dat staat in het pamflet dat ze maandag naar het provinciehuis in Haarlem brachten.

Noord%2DHollandse+boeren+eisen+dat+PPLG+wordt+opgeschort
© Photostudio F-action

De actievoerders roepen ook op de wettelijke afrekening van stikstofuitstoot te verwijderen en Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders en vrijgestelde bedrijven en interimmers te legaliseren. Landbouwgedeputeerden Jelle Beemsterboer (BBB) en Rosan Kocken (GroenLinks) namen het pamflet met eisen in ontvangst.

Het protest verliep gemoedelijk. Maandagochtend vertrok een groep van ongeveer 150 boeren met hun trekkers van Beverwijk naar Haarlem. Er was voldoende parkeerruimte bij het provinciehuis voor de boeren, meldt de gemeente Haarlem. De ondernemers hadden een afspraak gemaakt met de gemeente over de plek waar ze hun trekkers mochten parkeren en de politie gaf instructies om de demonstratie in goede banen te leiden.


Marbel de Graaf van LTO Noord Noord-Holland presenteert het pamflet met eisen aan gedeputeerden Jelle Beemsterboer (BBB) en Rosan Kocken (GroenLinks).
Marbel de Graaf van LTO Noord Noord-Holland presenteert het pamflet met eisen aan gedeputeerden Jelle Beemsterboer (BBB) en Rosan Kocken (GroenLinks). © Provincie Noord-Holland

Provinciaal voorzitter Marbel de Graaf van LTO Noord Noord-Holland is trots dat de dag voorspoedig is verlopen. 'Wij zijn een organisatie die meer van het overleggen is dan van het actievoeren. Maar toen Boeren In Actie Noord-Holland vroeg of wij mee wilden doen met dit publieksvriendelijke protest, wilden we dat heel graag', vertelt ze.

'De emoties lopen op en ik vind niet dat ik als provinciaal voorzitter kan zeggen: 'Nee hoor jongens, we doen niet aan protesteren.' Dat is niet onze stijl. Je moet het een plaats kunnen geven. Mensen stappen niet zomaar op de trekker om twee uur naar Haarlem te rijden', vervolgt De Graaf. Naast LTO Noord Noord-Holland, vroeg Boeren In Actie ok HAJK en NMV om mee te doen.

De provinciaal voorzitter vertelt dat ze vanuit de praktijk ziet welke problemen er zijn. Volgens haar is er niks mooiers dan op deze manier, schouder aan schouder, de knelpunten van de agrariërs te overhandigen aan de provincie. 'Ik wil heel graag de emoties van de ondernemers laten zien aan de provincie. Hoe 'heet' de situatie is en hoe belangrijk de punten zijn. We hebben de lokale overheden nodig om druk uit te voeren.'


Bank voor PAS-melders

De BBB- en GroenLinks-gedeputeerden snappen de zorgen. Beemsterboer geeft aan dat er meerdere onderwerpen bij de Rijksoverheid en Europa liggen om daar wat aan te kunnen doen. Zelf blijft hij binnen de provincie doen wat hij kan. Zo wordt er een bank opengesteld voor de PAS-melders.

Kocken beaamt de zorgen, maar geeft ook aan dat het met de natuur niet goed gaat. Ze wil de boeren meegeven dat ze belangrijk zijn voor de natuur. Ze erkent dat ze niet van hen kan vragen vrijwillig mee te helpen, maar wil dit financieel aantrekkelijk maken.

In het reguliere gesprek over de landbouw vorige week is de handreiking al aan bod geweest. De gedeputeerden hebben regelmatig overleg met de agrariërs en ze geven aan ook verder te praten over de knelpunten. De initiatiefnemers van het protest gaan volgende week in gesprek met de provincie. LTO Noord Noord-Holland praat daarna haar leden bij tijdens het digitale contactuur.


• Volg de ontwikkelingen op nieuweoogst.nl/boerenprotest

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer