Boeren protesteren opnieuw bij provinciehuis in Assen

Rondom en voor de ingang van het provinciehuis in Assen staan tientallen trekkers en emmers met mest. Ongeveer honderd boeren zijn naar de Drentse hoofdstad gegaan om hun onvrede over het landbouwbeleid kenbaar te maken. Ze vinden dat de politiek aan zet is om duidelijkheid te scheppen.

Boeren+protesteren+opnieuw+bij+provinciehuis+in+Assen
© ANP

Jan Uineken, een van de protesterende boeren, laat weten dat het niet om een actie van een organisatie gaat. Het is een initiatief van verontruste landbouwers uit de provincie. Hij zegt dat ze uit wanhoop naar het provinciehuis zijn gekomen.

De boer ziet er alleen maar regels bijkomen en er wordt volgens Uineken te weinig naar de boeren geluisterd. 'Het is vijf over twaalf, de emmers zijn vol en stromen over.' Om dat duidelijk te maken, hebben de ondernemers emmers met mest meegenomen. Ook die zijn neergezet voor de ingang van het provinciehuis.

De provincie vergadert woensdag over de aanpak van het landelijk gebied. Volgens Uineken is er een groot verschil tussen wat wordt bedacht en wat de boeren in de praktijk kunnen doen. 'Boeren kunnen verschrikkelijk veel, maar op deze manier gaan theorie en praktijk nooit bij elkaar komen.'


'Een grote boswachterij'

Bij bijeenkomsten om mee te praten over plannen voor het gebied, ziet Uineken veel mensen die niets met landbouw te maken hebben. 'We zijn boeren en geen boswachters, maar ze zijn bezig van de provincie een grote boswachterij te maken.'

Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma nodigde de boeren uit in het provinciehuis, zodat een delegatie de vergadering kan bijwonen. Het agendapunt 'aanpak landelijk gebied' wordt daarom woensdag snel besproken.

Op 2 februari voerden boeren ook actie bij het Drentse provinciehuis. Ze lieten toen al weten terug te komen als er niets veranderde.


• Volg de ontwikkelingen op nieuweoogst.nl/boerenprotest

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer