Kaas maken met caseïne van schimmels

Het is nog niet zover, maar met onderzoek van Arthur Ram is het in de toekomst wellicht mogelijk om kaas te maken met caseïne geproduceerd uit schimmels. Ram sprak hierover tijdens de inaugurele rede bij zijn benoeming tot hoogleraar Schimmelgenetica en Biotechnologie aan de Universiteit Leiden.

Kaas+maken+met+case%C3%AFne+van+schimmels
© Pixabay

Ram onderzoekt samen met collega's onder andere hoe schimmels op een duurzame manier dierlijke eiwitten kunnen produceren. Hij kijkt daarbij specifiek naar caseïne, het meest voorkomende eiwit in kaas. Het uiteindelijke doel is om kaas te maken met caseïne geproduceerd door schimmels. Daarnaast doet hij onderzoek naar de afbraak van lignine via schimmels.

Het onderzoek van Ram kent twee grote uitdagingen. De eerste is bewerkstelligen dat de schimmel Aspergillus niger caseïne gaat aanmaken, want van nature doet deze dat niet. Door een stukje DNA in te brengen bij de schimmel, moet die het eiwit wel gaan produceren.

De tweede uitdaging is om de schimmel caseïne efficiënt te laten produceren. Daarbij is het belangrijk dat het eiwit buiten de cel terechtkomt in het medium waarin de schimmel groeit. Dan is de caseïne makkelijker te verzamelen.


Afbraak van lignine

Verder werken Ram en zijn team aan de afbraak van lignine met behulp van schimmels. Lignine geeft bomen en planten stevigheid en flexibilitei, maar is erg moeilijk af te breken. Het enige wat er nu mee gedaan kan worden, is verbranden.

De onderzoekers willen schimmels enzymen laten maken die lignine wel kunnen afbreken. Als dat lukt, kunnen nuttige bouwstenen van lignine worden gemaakt voor bijvoorbeeld bioplastics. Het onderzoek blijkt ook interessant voor het afbreken van plastic. Veel plastics lijken qua structuur enigszins op lignine. Er zijn voorbeelden waarbij het enzym dat lignine afbreekt ook plastic kan afbreken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    25° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer