Vertrekregeling FrieslandCampina gestopt

De vertrekregeling die door de Europese Commissie in december 2008 als voorwaarde is gesteld voor de fusie van de zuivelcoöperaties Campina en Friesland Foods tot FrieslandCampina, is per 9 november beëindigd. Dat meldt stichting Dutch Milk Foundation (DMF), die uitvoering gaf aan de vertrekregeling.

Vertrekregeling+FrieslandCampina+gestopt
© Arie Meijer

Via deze regeling moest 1,2 miljard kilo boerderijmelk van FrieslandCampina naar andere kopers van boerderijmelk gaan. De vertrekpremie bedroeg 5 euro per 100 kilo melk, op basis van de levering in het voorafgaande kalenderjaar. Inmiddels is de 1,2 miljard kilo melk naar een andere partij gegaan.

Vanaf 1 juli 2009 tot en met 9 november 2023 heeft DMF in totaal 1.032 aanvragen van melkveehouders voor deelname aan de Vertrekregeling toegewezen. Leden-melkveehouders die hun lidmaatschap bij FrieslandCampina hebben opgezegd met gebruikmaking van de vertrekregeling voor 10 oktober en voor wie geen vertrekpremie beschikbaar is, kunnen ervoor kiezen hun opzegging te herzien.


Binnen de vertrekregeling bestaat gedurende drie jaar na vertrek de verplichting tot terugbetaling, eventueel een deel, van de vertrekpremie als de melkveehouders niet aan de gestelde voorwaarden voldoen. Dit geldt ook voor de ondernemers die als laatsten gebruikmaakten van de vertrekpremie. DMF blijft dit de komende drie jaar die voorwaarden monitoren.


Regeling beschikbaarstelling melk

Behalve de vertrekregeling beheerde DMF ook de Regeling beschikbaarstelling melk. Die regeling, een andere voorwaarde voor de fusie, voorzag in de levering door FrieslandCampina van boerderijmelk aan de twee in het kader van de fusie verkochte bedrijven, aan Arla in het Gelderse Nijkerk en aan DeltaMilk in het Zuid-Hollandse Bleskensgraaf, en aan derden die melk verwerken tot consumptiezuivel of Nederlandse natuurkaas.

Voor deze regeling was sinds 1 maart 2019 alleen nog melk beschikbaar voor levering aan de twee verkochte bedrijven. Als gevolg van het bereiken van de 1,2 miljard kilo melk is ook de Regeling beschikbaarstelling melk per 9 november gestopt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer