Europese Commissie staat uitzondering toe voor braak laten boerenland

Boeren worden niet verplicht om 4 procent van hun landbouwgrond braak te laten liggen. Voorwaarde is dat ze op deze grond gewassen planten die goed stikstof vasthouden, zoals klaver of bonen, en dat ze er geen gewasbeschermingsmiddelen op gebruiken.

Europese+Commissie+staat+uitzondering+toe+voor+braak+laten+boerenland
© Europese Unie

Dat heeft de Europese Commissie maandag bekendgemaakt. Het plan voor de uitzondering is eerder aangekondigd en nu goedgekeurd. De maatregel gaat woensdag in en geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari. Het is een tijdelijke uitzondering die alleen voor 2024 geldt.

Om aanspraak te maken op geld uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, moeten boeren een deel van hun grond braak laten voor natuurherstel. Franse boeren vroegen bij protesten deze regel te schrappen, zodat ze de grond kunnen inzetten voor landbouw. Frankrijk en andere EU-lidstaten vragen al langer in Brussel om zo’n uitzondering.

Volgens Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski speelt de maatregel in op ‘de buitengewone omstandigheden voor de boerengemeenschap’ en ‘laat die zien dat de commissie luistert’.


Het besluit van de Europese Commissie betekent niet dat de uitzondering per direct in Nederland is toegestaan. Lidstaten hebben vijftien dagen de tijd om hierover te beslissen. Nederland heeft nog geen besluit genomen.

Demissionair landbouwminister Piet Adema staat positief tegenover het voorstel, maar heeft ook gezegd dat de uitvoerbaarheid van deze maatregel ook van belang is. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is sceptisch over de haalbaarheid op korte termijn. Adema gaat nog in gesprek met de agrarische sector over de maatregel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer