Brabant krijgt 22,5 miljoen om gronddeals te sluiten

Boeren in Noord-Brabant met een bedrijf in kwetsbare natuurgebieden kunnen hun grond aan de provincie verkopen en deze vervolgens pachten. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft hiervoor 22,5 miljoen euro toegewezen aan provincie Noord-Brabant. De voorwaarde hiervoor is dat de boeren de grond dan extensiveren en als grasland gebruiken, waardoor de grond minder zwaar wordt belast.

Brabant+krijgt+22%2C5+miljoen+om+gronddeals+te+sluiten
© Douwe Korting

De regeling is een onderdeel van de transitie van het landelijk gebied. Brabant beweert al 22,5 miljoen euro van het ministerie te hebben ontvangen, voorafgaand aan de beoogde komst van het transitiefonds landelijk gebied met daarin 24,3 miljard euro.

‘Brabant wil boeren zoveel mogelijk ondersteunen bij veranderingen die gericht zijn op duurzaamheid en innovatie', zegt gedeputeerde Marc Oudenhoven, agrarische ontwikkeling, Lokaal Brabant. ‘Met deze regeling geven wij boeren een helpende hand om de noodzakelijke transitie te maken.’


Gronddeal

De regeling, die op 1 maart ingaat, is bedoeld voor boeren in bepaalde regio's waar de waterkwaliteit moet worden verbeterd. Het gaat volgens de provincie om gebieden waar grondwater extra bescherming nodig heeft en waar minder beregening of hogere waterstanden gewenst zijn.

Oudenhoven zegt dat de provincie de grond koopt tegen de getaxeerde marktwaarde. De betrokken ondernemers kunnen vervolgens dezelfde grond (of meer) voor een 'aantrekkelijke prijs' voor 26 jaar pachten. ‘We kopen het in als landbouw- of akkerbouwgrond en verpachten het als grasland. Omdat de functie van de grond verandert, wordt de waarde automatisch lager en is het aantrekkelijk deze te pachten’, meldt de gedeputeerde.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer