Brussel wil tijdelijke uitzondering op verplichte braaklegging

De Europese Commissie wil donderdag een voorstel aannemen voor een nieuwe uitzondering op de verplichte braaklegging van landbouwgronden. Dat heeft de woordvoerder van voorzitter Ursula von der Leyen dinsdag aangekondigd tegen de achtergrond van het boerenprotest in verscheidene lidstaten.

Brussel+wil+tijdelijke+uitzondering+op+verplichte+braaklegging
© Jasper Schel

Via een schriftelijke procedure wil de Europese Commissie een voorstel goedkeuren voor een tijdelijke uitzondering op de regels rond braaklegging, deelde de woordvoerder mee. Die regels verplichten landbouwers om op 4 procent van hun areaal niet te produceren en dat akkerland braak te laten. Of ze moeten er heggen, bosjes of andere gewassen laten groeien die de biodiversiteit bevorderen.

Om de Europese voedselbevoorrading te vrijwaren na de Russische invasie van Oekraïne, had de commissie de voorbije twee jaar een uitzondering op de verplichte braaklegging verleend. Maar die verstreek eind vorig jaar. Frankrijk en tien andere lidstaten voeren al sinds het najaar campagne om die uitzondering op zijn minst deels te verlengen of meer flexibiliteit in te bouwen.


Eerste succes Fransen

Het voorstel van de Europese Commissie stelt dat boeren op die 4 procent braakliggend land tijdelijk toch bepaalde gewassen mogen telen. Daarmee heeft de Franse landbouwminister Marc Fesneau, die vandaag in Brussel ingangen probeert te vinden om aan de eisen van de Franse boeren te voldoen, zijn eerste succes al binnen.

De Europese landbouwkoepelorganisaties Copa-Cogeca plaatst een kanttekening bij het voorstel. 'Wij vinden dat deze beslissing laat komt op de landbouwkalender en beperkt blijft. Wij hopen dat de lidstaten dit voorstel tijdens de bijeenkomst van de Europese Raad morgen verder versterken, om tot een meer mondiale aanpak te komen. Vooral in de lidstaten die bijzonder getroffen zijn door extreme klimaatgebeurtenissen.'

Vandaag buigen de Eurocommissarissen zich ook over een voorstel om de vrijstelling van douanerechten voor landbouwproducten uit Oekraïne na juni te verlengen. Ze zouden daarbij een aantal vrijwaringsmaatregelen voorzien om marktstoornissen te vermijden. Met name in de buurlanden van Oekraïne wordt geprotesteerd tegen deze vrijstellingen, omdat goedkope Oekraïense producten de prijzen op de lokale markten naar beneden halen.


Mercosur

In Frankrijk richt het protest van de boeren zich ook tegen een mogelijk vrijhandelsakkoord met Mercosur (Brazilië, Argentinië, Paraguay, Uruguay). De Franse president Macron zou er eerder deze week persoonlijk bij Von der Leyen op hebben aangedrongen de onderhandelingen stop te zetten. Die zou op haar beurt hebben laten doorschemeren daar welwillend tegenover te staan.

Maar dat ontkende de woordvoerder van de Europese Commissie stellig. 'De onderhandelingen worden voortgezet en de EU blijft streven naar een akkoord dat de Europese doelstellingen op het vlak van duurzaamheid en de gevoeligheden in onze landbouwsector respecteert.'

De woordvoerder liet tegelijk doorschemeren dat het handelsakkoord met de Zuid-Amerikaanse landen nog allesbehalve een gelopen race is. 'Op dit moment is de analyse van de commissie dat de voorwaarden voor het afronden van de onderhandelingen met Mercosur niet voldaan zijn.'


Lasagne van regels

De Belgische premier Alexander De Croo ging dinsdagavond in gesprek met de landbouworganisaties in zijn land. Hij gaf na afloop aan dat hij aan de slag wil gaan met de verplichte braaklegging, de 'lasagne van regels' en de druk op prijs en ruimte.

Volgende maand vindt er een Europese Raad plaats over de hoge administratieve last en volgens Vilt wil De Croo daar concrete afspraken maken over het terugdringen van de regeldruk. De premier blijft de komende dagen in gesprek met Belgische boeren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer