Overvloedige regenval baart zorgen in West-Europa

In een groot deel van Europa is het natter en op sommige plekken ook warmer dan normaal. In Scandinavië is het daarentegen bovengemiddeld koud. De zaaiomstandigheden voor wintergewassen zijn in Midden-Europese landen gunstig, maar in West- en delen van Noord-Europa vertraagt de overvloedige regenval sinds half oktober het landwerk.

Overvloedige+regenval+baart+zorgen+in+West%2DEuropa
© Job Hiddink

Door de lastige omstandigheden loopt de oogst van zomergewassen in vooral West-Europa achter en is het maar de vraag of de gewassen überhaupt overal uit de grond komen. Sommige boeren lijken de inzaai van wintergewassen al te moeten uitstellen naar het voorjaar van 2024. Dat meldt het Europees meteorologisch instituut JRC in het Mars-bulletin voor de maand november.

Daarentegen zorgen in Zuidoost-Europa juist droge omstandigheden voor tegenvallers. Ingezaaide wintergewassen zoals granen kiemen soms slecht en ontwikkelen matig. In Zuid-Europa vertragen de aanhoudende bovengemiddelde temperaturen en schaarse neerslag het zaaien van wintertarwe. Op de foto is te zien dat de tarwe op een perceel in Noordoost-Spanje afgelopen week al wel netjes boven staat.


Aardappel- en bietenoogst verloopt moeizaam

De zorgen zijn volgens JRC op het moment het grootst in Nederland, België en Luxemburg. De oogst van aardappelen en suikerbieten verloopt in deze landen moeizaam en hierdoor komen op sommige plekken wintergewassen mogelijk niet op tijd in de grond. In Midden-Italië leidt de hevige regenval zelfs tot overstromingen.


Verder is in West-Frankrijk nog maar de helft van de inzaai van wintergewassen afgerond. Ook in Ierland, landen in het Verenigd Koninkrijk en Noord-Duitsland schiet het zaaiwerk niet echt op. JRC verwacht dat de aanhoudende natte omstandigheden gevolgen hebben voor het totaal ingezaaide areaal aan wintergewassen in West-Europa.

Voor concrete cijfers is het nog te vroeg. Het is afwachten wat het weer in de komende decembermaand gaat brengen. Maar het meteorologisch instituut durft wel te stellen dat er Europese boeren zijn die komend voorjaar noodgedwongen overstappen op de inzaai van zomergranen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer