Vertraagde nitrificatie beperkt uitspoeling en verhoogt stikstofefficiëntie

De efficiëntie van de stikstofbemesting is beter met de toepassing van de vloeibare meststof urean. Een extra positief effect is de toevoeging van ammoniumthiosulfaat. Daarnaast is de opbrengst van wintertarwe hoger. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) op de proefboerderij in het Limburgse Vredepeel.

Vertraagde+nitrificatie+beperkt+uitspoeling+en+verhoogt+stikstofeffici%C3%ABntie
© Niels van der Boom

In de teelt van tarwe wordt doorgaans kalkammonsalpeter (KAS) toegepast als stikstofmeststof. KAS is een vaste meststof en bevat stikstof in de vorm van ammonium en nitraat. Zeker op zandgrond, zoals in Vredepeel, kan nitraat makkelijk uitspoelen. De stikstofgift voor wintertarwe op zandgronden is daarom beperkt tot 160 kilo stikstof per hectare per jaar.

WUR zocht op proefboerderij Vredepeel uit of de efficiëntie van de stikstofbemesting hoger uitvalt met de toepassing van de vloeibare meststof urean. Deze meststof bevat minder nitraat dan KAS en zou theoretisch gezien daarom minder uitspoeling kunnen geven. Daarnaast bekeken de onderzoekers of de toevoeging van ammoniumthiosulfaat een positief effect heeft.


Amerikaans onderzoek

Uit onderzoek in de Verenigde Staten blijkt dat het gebruik van ammoniumthiosulfaat de nitrificatie kan vertragen. Dat houdt dus in dat de omvorming van ammonium naar nitraat langzamer gaat. Door minder nitraat in de bodem blijft het risico op uitspoeling beperkt en neemt de stikstofefficiëntie toe, bevestigen de resultaten van het onderzoek.


'Naast het verbeteren van de stikstofefficiëntie zorgt de toevoeging van ammoniumthiosulfaat voor een hogere tarweproductie', stelt Herman Eijkelboom vast. Hij is teeltdeskundige bij meststoffenproducent Tessenderlo Kerley International en in die hoedanigheid betrokken bij het WUR-onderzoek. De meststoffenproducent leverde met Thio-Sul het ammoniumthiosulfaat voor de proef.


Links het object urean met Thio-Sul, rechts het object met alleen een KAS-bemesting.
Links het object urean met Thio-Sul, rechts het object met alleen een KAS-bemesting. © WUR

In het onderzoek was de opbrengst van wintertarwe met KAS (4,5 ton per hectare) duidelijk lager dan de objecten behandeld met urean (5,4 ton per hectare). De grootste tarweoogst was voor het object met daarin de combinatie van urean met Thio-Sul: 6,8 ton per hectare. Eijkelboom: 'Door te meten hoeveel stikstof er vooraf in de grond zat en hoeveel nog aanwezig was na de oogst, kunnen we concluderen dat de toediening van Thio-Sul aan urean niet alleen de productie, maar ook de stikstofefficiëntie verbetert.'

Vanwege het koude en natte voorjaar van 2023 werd de eerste stikstofgift van 100 kilo stikstof per hectare pas op 17 maart toegediend. De tweede gift van 60 kilo stikstof per hectare was op 11 april. Door de vele regen in juli was ook de oogst verlaat. Op 11 augustus ging de wintertarwe van het land op proefboerderij Vredepeel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    16° / 6°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    10 %
  • Zondag
    18° / 9°
    20 %
Meer weer