Grote zorgen om achterstand inzaai wintertarwe

Het is bijna kerst en landelijk moet nog 35 procent van de wintertarwe de grond in. Het lijkt erop dat er in 2023 vanwege het slechte weer niet veel meer gaat gebeuren. 'Ik hoop dat we in januari een paar weken droog weer krijgen, anders hebben we een groot probleem', stelt John Penning, manager Seed & Farm Supplies bij Agrifirm.

Grote+zorgen+om+achterstand+inzaai+wintertarwe
© Koos van der Spek

Volgens Penning moeten akkerbouwers er alles aan doen om in januari wintertarwe te zaaien. 'Daarna kunnen vanwege uitstoeling niet meer alle wintertarwerassen worden gezaaid. Het gewas heeft een koude periode nodig.' Als het telers niet lukt op tijd te zaaien, kunnen ze normaal gesproken kiezen om een zomergraan te zaaien. Maar die situatie ligt nu anders, voorziet Agrifirm.

'Er dreigt een tekort aan zaaizaad van zomergranen, zowel van zomertarwe als zomergerst. In Nederland, maar ook in Noord-Europa was de oogst afgelopen zomer zeker 30 procent minder en ook de kwaliteit laat te wensen over. Denemarken heeft als grootste exporterende graanland van de Europese Unie (EU) een derogatieverzoek ingediend van 27.000 ton. Dat betekent dat ze in tegenstelling tot normale jaren helemaal geen zaaizaden exporteren.'


Derogatieverzoek

Daarnaast heeft het Scandinavische land apart ingenomen consumptiegranen laten keuren als zaaizaad vanwege het tekort. Daarvoor moest het zaad wel extra worden geschoond. Penning kondigt aan dat ook Nederland een dergelijk derogatieverzoek gaat indienen bij de EU. 'Elk bedrijf in Nederland dat zich bezighoudt met graan, verwacht dat er tekorten zijn. Ook landen als Duitsland, Polen en België verwachten een gebrek.'

Er dreigt een tekort aan zaaizaad van zomergranen, van zowel zomertarwe als zomergerst

John Penning, manager Seed & Farm Supplies bij Agrifirm

Sinds half oktober regent het in Nederland bijna dagelijks. Daardoor heeft de inzaai van wintergraan een flinke achterstand opgelopen. In het werkgebied van Agrifirm, zeker twee derde van Nederland, zit nu ongeveer 65 procent in de grond, schat Penning.


'In grote graangebieden zoals het Oldambt in Groningen hadden ze een groot deel voor de regenperiode al klaar. Daar zit 90 procent er nu wel in. Punt is dat elders de granen ook niet eerder konden worden gezaaid, omdat er soms nog aardappelen of bieten in de grond zaten. Op sommige plekken zijn nog steeds niet alle zomergewassen geoogst', weet de manager Seed & Farm Supplies.


In Flevoland zit 90 procent erin

In Flevoland is er afgelopen weekend veel gebeurd, toen het even een paar dragen droog was. Dat meldt graanspecialist Gert Jan Bonestroo van Poldergraan. 'In een paar dagen tijd hebben veel akkerbouwers geploegd en gezaaid. Ook zag ik veel loonwerkers bezig met een spitzaaicombinatie. 90 procent van de wintergranen zit er nu wel in. Tot de jaarwisseling blijft het veel regenen, dus de komende weken zal het rustig zijn op het land.'

Bonestroo constateert dat het zaaiwerk dit najaar op klei beter gaat dan op zandgrond. 'Kleigronden hebben vaak meer draagkracht, zand wordt al snel papperig. Ook op stukken waar is gediepploegd, valt de draagkracht tegen. Verder zijn akkerbouwers die hun percelen hebben gedraineerd onder deze omstandigheden duidelijk in het voordeel. Het water trekt veel sneller en beter weg', zegt de graanspecialist.


Bemesting extra aandachtspunt

Zaadhandel Neutkens meldt op zijn website dat bij late zaai van wintergewassen bemesting om extra aandacht vraagt. Volgens de zaadhandel hebben jonge, kleine planten dan meer moeite om aan voldoende voeding te komen. 'De weggroei verloopt traag en dat heeft consequenties voor de opbrengst. Dit kan enigszins worden verholpen door wat vroeger te bemesten met bijvoorbeeld mestkorrels of vinasse.'

Daarnaast adviseert Neutkens bij late zaai meer zaaizaad te gebruiken. 'Verhoog het zaaivolume nog wat extra als de zaaiomstandigheden niet optimaal zijn. Het gewas krijgt minder tijd om uit te stoelen.' Dat betekent volgens de zaadhandel dat er meer planten nodig zijn om aan het gewenste aantal aren per vierkante meter te komen. 'Voor decemberzaai heb je al snel 20 procent meer zaaizaad nodig', luidt het.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer