De+grens+is+bereikt
Column
© Dirk Hol

De grens is bereikt

Boeren en tuinders hebben de afgelopen weken op verschillende manieren duidelijk gemaakt dat er een grens is bereikt. Het voerspoor staat symbool voor regelzucht, micromanagement en detailregelgeving.

Alle goede beleidsvoornemens voor het 'verminderen van regeldruk' ten spijt, vervalt de overheid telkens weer in dit soort bijna beledigende en onwerkbare maatregelen. Van ruimte voor vakmanschap, autonomie en eigen verantwoordelijkheid blijft niet veel over.

In de sector blijft de steun voor acties groot: meer dan 60 procent steunt de meest recente acties, zo blijkt uit een enquête van deze krant. Ook het draagvlak en begrip bij burgers blijkt gelukkig nog altijd hoog. Laten we proberen om acties die plaatsvinden zo in te richten dat ze aan dat draagvlak geen afbreuk doen en dat er geen grenzen worden overschreden. We hebben de steun en begrip van de burger immers hard nodig om uiteindelijk via dialoog en politieke lobby concrete resultaten te blijven bereiken.

Ik bemerk in de sector nogal sterk de neiging om 'voor' het een en daarmee 'tegen' het ander te zijn. Als je demonstreert, ben je kennelijk tegen onderhandelen. Geef je de voorkeur aan dialoog, dan ben je kennelijk altijd tegen demonstreren.

Ik bemerk in de sector nogal sterk de neiging om 'voor' het een en daarmee 'tegen' het ander te zijn

Hans Van den Heuvel, directeur LTO Nederland

Gelukkig is de werkelijkheid genuanceerder, het een sluit het ander immers niet uit. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat dialoog en lobby op het scherpst van de snede altijd de voorkeur hebben. Zo worden in Nederland nu eenmaal de meeste resultaten bereikt door belangenorganisaties. Tegelijkertijd zijn er momenten dat publieksvriendelijk demonstreren kan helpen. Dan kunnen acties en onderhandelen elkaar versterken. En daar gaat het uiteindelijk om.

Weer

 • Dinsdag
  12° / -1°
  0 %
 • Woensdag
  14° / 1°
  5 %
 • Donderdag
  7° / 4°
  40 %
Meer weer