BBB wil onderzoek naar stikstofuitstoot van wilde dieren

Wat is de impact van poep en pies van wilde dieren op de stikstofdepositie in Natura 2000 in de Kaderrichtlijn Water (KRW)-gebieden? Die vraag hield velen afgelopen week bezig. BBB-Kamerlid Cor Pierik wil de feiten boven tafel en heeft er Kamervragen over gesteld.

BBB+wil+onderzoek+naar+stikstofuitstoot+van+wilde+dieren
© Burt Sytsma

De aanleiding voor deze vragen zijn onder meer de grote hoeveelheden uitwerpselen van ganzen die recent zichtbaar waren op natuurijs in beken en sloten. Foto's van deze taferelen riepen op sociale media verontwaardigde reacties op. Deze uitwerpselen belanden normaal gesproken immers in de sloot.

Pierik vraagt minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) om deze verontreiniging te onderzoeken. Hij is benieuwd wat de impact is van natuurlijke stikstofuitstoot door wilde dieren op de doelstellingen van het stikstofbeleid en het behoud van Natura 2000-gebieden, zoals de Veluwe.



Verder wil de BBB'er weten welke water- of natuurdoelen op negatieve wijze worden beïnvloed door watervogels of wilde dieren en welke maatregelen hiervoor zijn genomen.

Het Kamerlid wil weten wat de invloed van de hoeveelheid ganzen, zwanen, smienten, eenden, aalscholvers en andere vogels – en ook andere wilde dieren – op de waterkwaliteit is in relatie tot de aanwijzing van de met nutriënten verontreinigde (NV)-gebieden.


NV-gebieden actualiseren

Pierik vraagt of deze vorm van vervuiling in en rondom water onbeheersbaar is en of de KDW hierdoor wel kan worden gehaald. Als het wild invloed heeft op de waterkwaliteit, vraagt hij of de minister bereid is de NV-gebieden te actualiseren.

Pierik wijst erop dat de gedooggebieden fungeren als een kraamkamer voor ganzen en dat deze gebieden ook vaak nabij Natura 2000 liggen.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer