Duitse consument geeft minder geld uit aan bloemen en planten

De totale markt voor bloemen en sierplanten in Duitsland is over het afgelopen jaar met bijna 4 procent gekrompen tot 8,6 miljard euro. Dat blijkt uit marktcijfers van AMI. De waarde ligt daarmee net iets onder het pre-coronaniveau.

Duitse+consument+geeft+minder+geld+uit+aan+bloemen+en+planten
© Schuchrat Kurbanov/Messe Essen

De uitgaven per hoofd van de bevolking aan tuinplanten zijn in 2023 gedaald tot minder dan 49 euro. Perk- en balkonplanten blijven veruit het belangrijkste segment, al gaven Duitse consumenten hier vorig jaar slechts iets meer dan 20 euro aan uit. Dit werd bekend tijdens de veertigste editie van vakbeurs IPM in het Duitse Essen.

De uitgaven aan vaste planten daalden tot minder dan 7 euro. Ook de verkoopcijfers van fruit- en sierbomen zijn teruggevallen, meldt AMI. Gemiddeld werd in 2023 iets minder dan 16 euro uitgegeven aan bomen. Bloembollen verloren opnieuw zo’n 5 procent ten opzichte van een jaar eerder. De uitgaven per hoofd van de bevolking daalden daardoor naar circa 3 euro.


Kamerplanten en snijbloemen waren iets meer in trek dan tuinplanten, blijkt uit de cijfers. Voor groene kamerplanten bedroegen de uitgaven per hoofd van de bevolking iets meer dan 6 euro. Daarmee scoort dit segment iets boven het niveau van voor de coronapandemie. Wel is het minder dan in 2022. Toen werd gemiddeld 11 euro besteed aan groene kamerplanten. Aan snijbloemen werd vorig jaar ruim 25 euro uitgegeven.


Schade blijft beperkt

Voor kwekers in Nederland is de schade van de dalende consumentenuitgaven in Duitsland beperkt gebleven. Cijfers van de Vereniging van Groothandelaren en Bloemkwekerijproducten (VGB) wijzen uit dat de exportwaarde met 2,3 procent is gedaald tot 1,7 miljard euro. Het aandeel van Duitsland in de totale Nederlandse sierteeltexport is ruim 25 procent. De Nederlandse exportwaarde van bloemen en planten daalde in totaliteit met 4 procent naar 6,8 miljard euro.


Duitse kwekers ondervinden meer hinder van de dalende consumentenbestedingen. Zo zorgt de inflatie niet alleen voor minder aankopen, maar leidt dit ook tot onzekerheid onder eindklanten. En hoewel de prijzen voor bloemen en sierplanten vorig jaar stegen, kon dit in veel gevallen de meerkosten voor onder meer hogere minimumlonen en bedrijfsmiddelen niet dekken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer