Duitse invoer van kuikens stijgt met 11 procent

De Duitse aanpak die het doden van eendagshaantjes verbiedt, heeft verstrekkende gevolgen. Zo verdwijnen broederijen en worden meer kuikens geïmporteerd. In de eerste elf maanden van 2023 steeg de import met 11 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Daarvan kwam 43 procent uit Nederland.

Duitse+invoer+van+kuikens+stijgt+met+11+procent
© Twan Wiermans

In Duitsland geldt sinds 1 januari 2022 een verbod op het doden van eendagshaantjes. Dat heeft voor druk gezorgd bij broederijen. In november 2021 waren in Duitsland achttien broederijen. Dat is in november 2022 teruggezakt naar acht bedrijven. Volgens voorlopige informatie van het Duitse statistiekbureau Destatis is het aantal broederijen afgelopen november gedaald naar zes.

De verwachting is dat het aantal broederijen nu zal stabiliseren. Broederijen kampten namelijk met problemen rond het sexen van de eieren. De uitkomstresultaten waren vorig jaar wisselend, maar tussen januari en november werden in totaal wel 16,56 miljoen vrouwelijke kuikens geboren. Een stijging met 12 procent ten opzichte van de eerste twaalf maanden van het voorgaande jaar.


In totaal werden in de eerste elf maanden van 2023 ongeveer 8,35 miljoen gesorteerde hanenkuikens geregistreerd. Dat is 16 procent minder dan in dezelfde periode in 2022. Vorig jaar werden in de eerste elf maanden 3,48 miljoen kuikens geïmporteerd. Dat is een plus van 11 procent. Naast Nederland, zijn Oostenrijk en Hongarije – met respectievelijk 24 procent en 19 procent – belangrijke leveranciers.


Export broederhanen

Ook de export is gestegen, zo blijkt uit cijfers van Destatis. Er gingen 3,57 miljoen kuikens de grens over. Dat is een stijging van 190 procent. Niet uitgesloten wordt dat dit voor een deel broederhanen betreft. Het merendeel van de kuikens gaat naar Nederland (69 procent), gevolgd door Polen (15 procent).

Het aandeel haankuikens dat uit het totale potentiële broedsel van mannelijke kuikens werd verwijderd, daalde in november naar 29 procent. Gemiddeld voor 2022 was dit 65 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 12°
    60 %
Meer weer