Duitse Boerenbond hoopt op compromis in Bondsdag

Voorzitter Joachim Rukwied van de Duitse boerenbond DBV hoopt dat de Duitse regering met een compromisvoorstel komt waarmee de bezuinigingen op landbouwdiesel van tafel gaan. Donderdagavond wordt daarover gesproken binnen de regerende coalitie van SDP, De Groenen en FDP in de Bondsdag.

Duitse+Boerenbond+hoopt+op+compromis+in+Bondsdag
© Dirk Hol

Rukwied sprak maandag de duizenden boeren toe die naar Berlijn waren gekomen voor de manifestatie waarmee een week van boerenprotesten werd afgesloten. De DBV wil het coalitieoverleg van donderdag afwachten voordat nieuwe protesten worden gepland.


'Nu ligt de prioriteit bij landbouwdiesel. Deze belastingverhoging moet van tafel. Anders rijden we naast de Nederlanders met de duurste landbouwdiesel van heel Europa. Een enorm concurrentienadeel', aldus Rukwied. Een eerder compromisvoorstel van de regering om de subsidie op landbouwdiesel verspreid over drie jaar af te schaffen is door de boeren van de hand gewezen.

In zijn toespraak in Berlijn riep de boerenvoorman nogmaals op tot het afschaffen van de extra lasten voor de landbouw. 'Trek de voorstellen voor belastingverhoging in, dan trekken wij ons terug.'


Getoeter en boegeroep

De architect van de voorgestelde bezuinigingen, de federale minister van Financiën Christian Lindner (FDP), stond de boeren ook te woord. Ondanks het getoeter van de circa zesduizend aanwezige trekkers en luid boegeroep, complimenteerde hij de demonstranten met het vredige verloop van de manifestatie. Maar de bewindsman kon de demonstranten verder niks bieden.

Lindner verwees naar de 9 miljard euro aan nationale en Europese subsidies die de agrarische sector nu al krijgt. Andere bedrijfstakken, zoals de luchtvaart, moeten volgens hem ook inleveren. 'Iedereen moet zijn steentje bijdragen', aldus de minister die wel zegt dat hij samen met boerenorganisaties de bureaucratie in de landbouw wil verkleinen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer