Exportwaarde sierteelt daalt met 4 procent tot 6,8 miljard euro

De Nederlandse export van bloemen en planten sluit 2023 af met een krimp van 286 miljoen euro ofwel 4 procent. De totale exportwaarde komt uit op 6,8 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB) op basis van de exportstatistieken van Floridata.

Exportwaarde+sierteelt+daalt+met+4+procent+tot+6%2C8+miljard+euro
© VGB

Voor snijbloemen daalt de exportwaarde met 5 procent tot 4,2 miljard euro, bij planten is de krimp met 3 procent iets minder groot en komt de export uit op 2,6 miljard euro.

Bij de top 10 exportlanden vallen vooral de cijfers van het Verenigd Koninkrijk (-7,1 procent), Frankrijk (-9,8 procent) en Zweden (-11,8 procent) tegen. Voor het belangrijkste exportland Duitsland blijft de schade beperkt met een daling van 2,3 procent. De exportwaarde voor Duitsland komt uit op 1,7 miljard euro en daarmee is het aandeel in de totale export meer dan 25 procent.



In een reactie op de exportcijfers wijst directeur Matthijs Mesken van VGB erop dat in de top 10-lijst alleen de export naar Polen en België is toegenomen. 'Buiten de top 10 valt de krimp naar verhouding mee en dat duidt op verdere spreiding van de exportmogelijkheden.' Het is overigens het tweede jaar op rij dat de sierteelt te maken heeft met behoorlijk lagere exportcijfers.

Ook voor komend jaar verwacht Mesken volop uitdagingen in de sierteelthandel. In diverse Europese landen zijn verkiezingen en dat vertaalt zich mogelijk in enige politieke instabiliteit met consequenties voor het ondernemersklimaat. Veel zorg is er ook vanwege de politieke onrust in Israël en Ecuador. 'Dat zijn toch belangrijke aanvoerlanden voor een deel van onze sierteeltproducten', verklaart Mesken.


Tot slot zijn er volgens Mesken aanhoudende belemmeringen voor de verkoop van bloemen en planten naar het Verenigd Koninkrijk, omdat de Brexit nog altijd niet goed geregeld is. 'Er komen dit jaar weer aanvullende maatregelen voor snijbloemen. Exporteurs krijgen daardoor te maken met extra controles en kosten. Het vraagt veel geduld en energie van onze leden.'

Maar er zijn ook voldoende positieve ontwikkelingen, benadrukt Mesken. Ondanks de dalende omzet merken handelaren dat consumenten nog steeds graag bloemen en planten kopen. 'Wat daarbij een belangrijke rol speelt, is dat wij als sierteeltsector laten zien dat er stappen worden gezet in de verduurzaming van de keten. Via sectorale communicatie en Bloemenbureau Holland wordt die boodschap overgebracht naar de consument.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer