Duits boerenprotest bereikt hoogtepunt met demonstratie in Berlijn

De boerenprotesten in Duitsland lijken maandag een hoogtepunt te bereiken. Volgens Duitse media hebben zich al naar schatting 5000 voertuigen in het centrum van Berlijn opgesteld. De grote demonstratie is bij de Brandburger Tor.

Duits+boerenprotest+bereikt+hoogtepunt+met+demonstratie+in+Berlijn
© Dirk Hol

Aan de westkant van deze poort staan duizenden tractoren op de brede avenue. Uit heel het land zijn protesterende boeren naar de hoofdstad gekomen na een week van protesten. De politie verwacht dat er veel meer dan de 10.000 betogers komen die door boerenorganisatie zijn aangemeld.

Boerenbedrijven vrezen voor hun bestaan, omdat de regering een aantal belastingvoordelen voor bedrijven schrapt, zoals een gereduceerd tarief op de brandstof diesel. Dat bestaat in de Bondsrepubliek al meer dan zeventig jaar en wordt nu in fasen binnen drie jaar afgeschaft, omdat de Duitse regering met een groot gat in de begroting is geconfronteerd. De regering van Bondskanselier Olaf Schulz wilde eerst de goedkope diesel in één keer afschaffen, maar om de boeren tegemoet te komen, gaat het geleidelijk over drie jaar. Maar volgens de boerenbond is dit onvoldoende.


Volgens een recent onderzoek van de DZ Bank dreigen vooral kleine boerenbedrijven het niet te redden omdat hun kosten voortdurend oplopen. Er komen steeds meer eisen met betrekking tot milieubescherming, dierenwelzijn en bedrijfsvoering. Het aantal Duitse boerenbedrijven zou dalen van ongeveer 256.000 in 2022 naar zo'n 100.000 in 2040.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer