Maisrassenlijst kent opvallend veel debutanten

De aanbevolen rassenlijst van de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst Landbouwgewassen (CSAR) voor 2024 telt maar liefst zestien nieuwe rassen. De helft hiervan staat bij de korrelmais en corn cob mix.

Maisrassenlijst+kent+opvallend+veel+debutanten
© Patrick Coenen

Volgens onderzoeker Jos Groten van de afdeling Open Teelten van Wageningen University & Research (WUR) wordt door veredelaars in Nederland en Europa veel ingezet op nieuwe maisrassen. Om een ras te mogen verkopen, wordt in Frankrijk beoordeeld of deze uniek, uniform en stabiel is. Dit is niet afhankelijk van groeiomstandigheden.

Daarnaast wordt in Nederland de landbouwkundige waarde bepaald in het Cultuur- en Gebruikswaarde Onderzoek (CGO). Als beide onderzoeken positief zijn, dan mag een ras zowel in Nederland als in Europa verkocht worden.
Groten ziet dat vanuit Duitsland steeds meer vraag is naar korrelmais. Omdat er door de afbouw van subsidies minder mais voor biogas mag worden geteeld, wordt korrelmais als alternatief ingezet. Hierdoor is het aantal rassen in het korrelmaisonderzoek in Nederland sterk toegenomen.

Voor het krijgen van een verkeerspositie moet een maisras twee jaar worden getest. ‘Wanneer een kweker denkt dat het ras ook voor de Nederlandse markt voldoende potentie heeft, wordt dit ras in het Cultuur- en Gebruikswaarde Onderzoek nog eens een jaar onderzocht. Bij zeer goede resultaten kan het ras vervolgens op de Aanbevelende Rassenlijst komen', legt Groten uit.

Veel maistelers hebben de maisvoorraad na het afgelopen seizoen op orde

Jos Groten, onderzoeker WUR Open Teelten

Maiskopbrand

Nieuw in de rassenlijst is tolerantie tegen maiskopbrand. Deze eigenschap vervangt de tolerantie tegen Helminthosporium. Die laatste eigenschap werd, mede als gevolg van het goede werk van maiskwekers, in de laatste jaren niet meer op proefvelden of in de praktijk gezien.

Voorheen was er een positieve lijst rond maiskopbrand, maar deze eigenschap is nu in de hoofdtabel van de rassenlijst verwerkt. Groten: ‘De maiskopbrandschimmel zien we steeds vaker, met name in het rivierengebied, Utrecht en Noord- en Zuid-Holland. Maar ook op percelen in zandgrondgebieden zien we de schimmel meer.’

De norm ligt heel hoog. Een ras met minder dan 1 procent aantasting krijgt een dubbele plus. ‘Dat ras moet wel drie jaar lang in onderzoek laten zien onder die procent te blijven. Mocht een plus tussen haakjes staan, dan is dit twee jaar gelukt en wordt een ras nog een derde jaar onderzocht. Bij een ras met 0,1 procent kan in de praktijk toch 1 op de 1.000 kolven maiskopbrand hebben’, vervolgt Groten.


Afwijkende resultaten

Omdat de verschillen tussen het proefveld en de praktijk mogelijk een factor twee of drie afwijken, is het voor ondernemers in risicogebieden goed opletten, aldus de WUR-onderzoeker. ‘Met een percentage onder de 3 procent op het proefveld, blijf je in de praktijk zeker onder de 10 procent. Dan is de mais nog goed te gebruiken.’

Daar ligt ongeveer de grens, weet Groten. ‘Bij meer dan 10 procent maiskopbrand is het verstandig het gewas apart in te kuilen. Anders wordt schone mais mogelijk verontreinigd door aangetaste mais. Boven de 30 procent kun je het beter laten staan, koeien vreten het niet.’


De rassen met twee plussen zijn bij de zeer vroege en vroege rassen MAS 08F, P8057, Smoothi CS, SY Skandik en Vicente. Bij de middenvroege en middenlate rassen zijn dit Meluseen en Genialis KWS. Dit laatste ras staat als enige met twee plussen bij de rassen voor korrelmais en corn cob mix.


Focus op voederwaarde

Verder signaleert Groten weinig tendensen richting het verbeteren van bepaalde eigenschappen. ‘Elk jaar zijn er kleine verbeteringen. Ik kan mij voorstellen dat de focus bij ondernemers dit jaar meer ligt op voederwaarde en zetmeelgehalte. Door de droogte was de maisvoorraad de voorbije jaren beperkt en lag bij de rassenkeuze de focus op de opbrengst. Veel telers hebben die voorraad na het afgelopen seizoen op orde.’

Bij de nieuwe zeer vroege en vroege rassen scoort Hawking hoog vanwege goede teelteigenschappen. Wie voor een hoge VEM-opbrengst gaat, kan kiezen voor Revelation en Cheerful. In de middengroep is LG 32.257 een allrounder die met goede cijfers debuteert. Dit ras komt ook tot de hoogste VEM-opbrengst, al komt P8317 aardig in de buurt.

Bij de korrelmaisrassen is KWS Nevo een van de hoogst scorende als het gaat om stevigheid en drogestofgehalte. Amarola en Adorado doen het goed op snelheid van grondbedekking, terwijl Adorado behoorlijk scoort op tolerantie tegen maiskopbrand. Dat geldt ook voor SY Cosmos. ES Blackjack scoort goed op de combinatie van plantlengte, stevigheid en zomerlegering, net zoals Climbe. Dit laatste ras geeft wel iets minder lengte.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer