Melkveehouder Van Egdom: 'Ik kies voor maisrassen met bovengemiddeld zetmeel'

Melkveehouder Albert van Egdom in het Utrechtse Woudenberg is een nieuwe teler binnen het Maismeetnet. Hij noemt zichzelf een koeienboer die streeft naar een hoog saldo.

Melkveehouder+Van+Egdom%3A+%27Ik+kies+voor+maisrassen+met+bovengemiddeld+zetmeel%27
© Albert van Egdom

Van Egdom heeft honderd melkkoeien, vijftig stuks jongvee en 46 hectare deels leemhoudende zandgrond, waarvan 8 hectare mais en de rest gras. De gemiddelde melkproductie ligt op zo'n 10.000 liter per koe per jaar met 4,30 procent vet en 3,60 procent eiwit. 'En we doen aan weidegang.'

Ik vind het altijd leuk om de ervaringen van andere maistelers te lezen. Nu zal ik de mijne delen

Albert van Egdom, melkveehouder in Woudenberg

Wat voor type melkveehouder bent u?

'Ik ben een koeienboer die voor een hoog saldo gaat. Ik streef naar goede technische resultaten en laat het machinewerk graag over aan de loonwerker, vooral de piekwerkzaamheden. Mijn vader helpt ook nog mee, maar verder doe ik het bedrijf alleen.'


Wat vindt u belangrijk bij de maisteelt?

'Ik heb een hoogproductieve veestapel en ik wil die zoveel mogelijk voeren met zetmeel van onze eigen grond. Jaarrond voer ik 5 kilo mais per koe per dag. Ik kies vooral maisrassen die bovengemiddeld scoren op zetmeel. Dit jaar is dat het ras LG 31.206, het schijnt een veelbelovende mais te zijn, dus ik ben benieuwd.


'Het liefst zie ik maiskuilen met een zetmeelgehalte van 400 gram, maar in de droge zomer van vorig jaar bleef het gehalte steken op 380 gram, al was ik daar allang blij mee.'


Hoe gaat het met de voorbereidingen van het nieuwe maisseizoen?

'Op het perceel dat ik ga bijhouden voor het Maismeetnet stond rogge tussen de maisstoppels. We hebben het vernietigd met glyfosaat. In eerste instantie was dat niet de bedoeling, want het liefst vermijd ik zo'n bespuiting. Maar vanwege de grote hoeveelheid kweek koos ik er toch voor, na de mais wil ik er namelijk gras inzaaien. Afgelopen week zijn de percelen bemest en ik verwacht dezer dagen te kunnen zaaien, als de loonwerker tijd heeft tenminste.'


Waarom bent u deelnemer geworden van het Maismeetnet?

'Ik vind het altijd leuk om de ervaringen van andere telers te lezen. Hoe staat de mais bij hen, voor welke rassen kiezen ze en welke afwegingen maken ze? Soms is het goed om een nieuwe activiteit op te pakken, vandaar dat ik de ontwikkelingen van mijn mais nu zal delen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer