KWS-directeur Jan Bakker: 'Focus op opbrengst en kwaliteit bij maisrassenkeuze'

Melkveehouders moeten zelf meer aandacht aan de maisrassenkeuze besteden en meer op de zetmeelopbrengst focussen, vindt directeur Jan Bakker van zaadleverancier KWS Benelux. Een focus op korrelopbrengst in de Benelux geeft 600 euro meer opbrengst per hectare, stelt hij.

KWS%2Ddirecteur+Jan+Bakker%3A+%27Focus+op+opbrengst+en+kwaliteit+bij+maisrassenkeuze%27
© Pieter Stokkermans

Maistelers gaan volgens Bakker niet altijd voor kwaliteit. 'In België werden vorig jaar 368 rassen gezaaid, wat neerkomt op 550 hectare per ras. Voor die hoeveelheid kan een veredelaar geen mais veredelen. In Nederland gaat het om 130 rassen, dat komt neer op ruim 1.500 hectare per ras.'

In de praktijk zien we dat 1 procent aantasting op papier tot 10 procent schade kan geven

Jan Bakker, directeur zaadleverancier KWS Benelux

Dat kan beter?

'Wanneer je kijkt naar het verschil in korrelopbrengst, is het verschil tussen het beste en het slechtste ras in België 25 tot 30 procent. De gemiddelde boer in België verliest 15 procent aan opbrengst vanwege een niet-optimale rassenkeuze. In Nederland is dat iets minder, maar het verschil is klein.

'Bij een gemiddelde opbrengst van 10 ton korrelopbrengst per hectare, geeft een topras 1.500 kilo extra korrelopbrengst. Mais is super energetisch krachtvoer en melkt zelfs beter dan normaal krachtvoer van 40 cent per kilo. Een gemiddelde Belgische boer mist 600 euro aan krachtvoeropbrengst per hectare vanwege een niet-optimale rassenkeuze.'


Hoe kan dit veranderen?

'Als ik de echte top 10 korrelmaisrassen erbij zou pakken en ik de boeren alleen daaruit zou laten kiezen, was het probleem opgelost. De boer kan dan zelf een keuze maken en zo zijn er ook minder beschikbare rassen nodig.

'Veel boeren denken dat er weinig verschil tussen rassen zit. Dat is dus zeker niet zo.'


Hebt u verder nog tips?

'Kijk ook naar ziekteresistentie. Vorig jaar zagen we in Nederland en België veel maiskopbrand. Dit kan ertoe leiden dat de mais moet worden ondergeploegd. De schimmelziekte blijft vier tot vijf jaar in de grond zitten en verspreidt zich met machines naar andere percelen.

'Er is een lijst met meest tolerante rassen. Daarop staan rassen die op besmette percelen maar een enkele procent of geen aantasting vertonen. Maar in de praktijk zien we dat 1 procent aantasting op papier tot 10 procent schade kan geven. Dat is nog te veel. Ik zou kiezen voor een ras dat geen aantasting geeft.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer