Boeren worstelen met hoogwaterstanden

De vele regen van de laatste dagen zorgt voor overlast in heel Nederland. Vooral in Overijssel en Gelderland zijn er problemen met hoogwater, maar ook in Drenthe en Noord-Brabant hebben boeren en tuinders te maken met ondergelopen wegen, uiterwaarden en akkers.

Boeren+worstelen+met+hoogwaterstanden
© ANP

In het Gelderse Poederoijen hebben vrijwilligers en werknemers van Free Nature 120 konikpaarden en runderen in veiligheid gebracht, meldt de Gelderlander. Donderdag zal het gebied waar de dieren normaal gesproken grazen, onder water komen te staan.

RTV Drenthe meldt dat akkers in Drenthe zijn ondergelopen en dat het natuurgebied Hart van Drenthe op sommige plaatsen bijna ontoegankelijk is door het hoge water.


Pluimveebedrijf loopt onder

Ook een pluimveebedrijf in Ysselsteyn in Noord-Limburg ondergelopen. Even na 8 uur kreeg de brandweer een melding van een overvloed aan water. Daarna is de brandweer begonnen met het wegpompen van het water.

'De kippen zitten hoog en droog; die hebben er geen last van', laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. Het bedrijf heeft ongeveer 120.000 kippen in twee stallen. De woordvoerder beschouwt het wegpompen als 'een flinke klus'. Hij zegt dat het water over een heuvel naar een naastgelegen weiland wordt gepompt.


Oogst onder druk

De oogst van aardappelen en suikerbieten ondervindt ook hinder van hoogwater. Veel percelen staan nu volledig blank, waardoor machines niet het land op kunnen. Harm de Boer, adviseur akkerbouw in Midden-Drenthe, Zuidoost Friesland en de Giethoornse polder spreekt zelfs van de 'slechtste omstandigheden om te oogsten in de laatste 25 jaar'.

Hij schat dat zo'n 5 procent van de aardappelen en 20 procent van de suikerbieten nog in de grond zitten. De kosten om te oogsten zijn bovendien hoger. 'Het materiaal heeft te lijden onder deze omstandigheden en de werkzaamheden duren veel langer.'

Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) pleit er al enige tijd voor dat boeren voortaan een fiscale regeling om zich in te dekken tegen extreme weersomstandigheden. Boeren moeten daarbij in goede tijden fiscaal een bedrag opzij kunnen zetten om slechte jaren te overbruggen.


Uitzonderlijke situatie

Met de langdurige verhoogde waterstanden in veel delen van Nederland is de situatie uitzonderlijk. Het zal ook de komende dagen nat blijven. De waterschappen verwachten dat de waterpeilen nog wat verder stijgen en dat de rivieren in sommige gebieden nog breder uitwaaieren. Donderdag wordt een hoogwaterpiek van 14,7 meter verwacht bij het Gelderse Lobith. De volgende dagen verplaatst de piek zich over de rivieren van Nederland. Eens in de vijf jaar komt deze hoogte voor.

De omstandigheden kunnen worden beheerd door de waterschappen. Er is geen gevaar voor de waterveiligheid. De waterschappen blijven alert: honderden werknemers houden de omstandigheden dag en nacht in de gaten en doen waar nodig standaardacties zoals extra inspecties en noodkeringen en -gemalen.
Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer