Maas bereikt zondag hoogste punt, uiterwaarden lopen onder

De afvoer van de Maas onder Maastricht bereikt naar verwachting zondag het hoogste punt. Dan voert de regenrivier zo'n 1.400 kubieke meter water per seconde af. Vanaf zaterdag zullen de uiterwaarden van Rijn, Waal en IJssel gaan onderlopen volgens Rijkswaterstaat.

Maas+bereikt+zondag+hoogste+punt%2C+uiterwaarden+lopen+onder
© William Hoogteyling

Natuurbeheerders, boeren en gemeenten zijn eerder deze week al gewaarschuwd dat ze vee en losse spullen langs de rivieren moeten weghalen. Ook laaggelegen kades zoals de Waalkade in Nijmegen worden vanaf vrijdag afgesloten vanwege hoogwater.

Vanaf dinsdag zakt het waterpeil van de rivier weer, meldt Rijkswaterstaat vrijdag. De dienst voorziet geen grote hoogwaterproblemen, maar de Maas zal op een aantal plekken wel buiten de oevers treden. Waterschap Limburg houdt de situatie bij de Geul extra scherp in de gaten.

Waterschap Rivierenland verwacht in het weekeinde wateroverlast door veel regen ten westen van het Amsterdam-Rijnkanaal. Met name in Leerdam en Geldermalsen kan er zaterdag water in kelders, schuren en woningen lopen. De waterafvoer van en naar de Linge wordt zoveel mogelijk gedoseerd. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft een pomp geplaatst in Woerden om overstromingen daar te voorkomen.


Zeer harde wind

Friesland en Zeeland hebben naast de overvloedige regen ook veel hinder van de zeer harde wind. Die stuwt het water in de overvolle sloten en watergangen nog hoger op. Alle gemalen werken volop, aldus de schappen, maar dat kan wateroverlast niet helemaal voorkomen.


Rijkswaterstaat kan vrijdag nog niet zeggen wanneer de hoogste stand van de Rijn bij Lobith wordt bereikt. Dat zal ergens volgende week zijn, maar is afhankelijk van hoeveel regen er werkelijk valt in het stroomgebied van de rivier vanaf Zwitserland. Naar verwachting komt de Rijn niet boven de 15 meter boven NAP bij Lobith. Pas vanaf dat moment spreekt de waterbeheerder van hoogwater. De binnenvaart wordt volgende week wel gewaarschuwd voor bijvoorbeeld lagere doorvaarthoogtes onder bruggen door de verhoogde waterstand op de Waal, de belangrijkste scheepvaartroute van Nederland.

Veel waterschappen zetten sinds donderdag extra pompen en gemalen in om de grote hoeveelheid neerslag weg te malen uit polders. Sommige dijkwegen zijn afgesloten vanwege wateroverlast of om plaats te maken voor een pomp.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer