Advies: haal vee uit de uiterwaarden

Met oog op de verwachte neerslag de komende dagen adviseert Rijkswaterstaat boeren hun vee uit de uiterwaarden te halen. Het hoogwater is nog steeds een welkome aanvulling op de tekorten die afgelopen zomer ontstonden.

Advies%3A+haal+vee+uit+de+uiterwaarden
© William Hoogteyling

Vooral donderdag zal het in het stroomgebied van de Rijn hard gaan regenen. Dat water stroomt in een paar dagen naar Nederland. Rijkswaterstaat verwacht dat de hoogste waterstand van ruim 13,50 meter boven NAP bij Lobith volgende week dinsdag wordt bereikt. Het water blijft dan een paar dagen zo hoog staan voor het weer gaat zakken. Uiterwaarden en lage kades zullen overstromen.

Rijkswaterstaat spreekt pas over hoogwater als de Rijn op 15 meter boven NAP of hoger komt te staan bij Lobith. Een waterstand als die van volgende week komt meerdere keren per jaar voor. Het is volgens de waterbeheerder wel heel welkom na de zeer droge zomer van 2022 en de langdurige zeer lage waterstanden in de rivieren.


Stijgende waterafvoer

De Maas stijgt rond het weekeinde door naar ongeveer 1.500 kubieke meter water per seconde bij Eijsden. Ook dat komt met name in de wintermaanden vaker voor, aldus Rijkswaterstaat. Vanwege de stijgende waterafvoer de komende tijd worden de stuwen in de Maas en de Nederrijn opgehaald, zodat het water makkelijk kan doorstromen.


Door de vele regen die in Nederland al is gevallen, staat het water in het IJsselmeer, het Markermeer en de Veluwerandmeren al een paar dagen hoog. Er zijn geen problemen met kades of dijken. In enkele provincies wordt maximaal water afgevoerd via gemalen en sluizen.


Geen sneeuw

De uitblijvende sneeuw in veel skigebieden zijn een slechte voorbode voor mogelijke droogte in de zomer van 2023. In de Alpen is tot nu toe twee derde minder sneeuw gevallen dan gemiddeld. Of het sneeuwtekort te wijten is aan de klimaatverandering is nog onduidelijk. Wel zagen wetenschappers de warmste jaarwisseling ooit gemeten in West-Europa.

Het smeltwater van de sneeuw in de Alpen komt via de Rijn naar Nederland. Als de sneeuwval helemaal uitblijft, dan kan dat komende zomer gevolgen hebben voor de waterstand in deze belangrijke aanvoerroute.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer