Eerste Kamer keurt Wet fiscale maatregelen glastuinbouw goed

De Wet fiscale maatregelen glastuinbouw is dinsdag 19 december door de Eerste Kamer officieel goedgekeurd. Een overgrote meerderheid van de senatoren stemde in met het verlengde afbouwpad van tien jaar voor het verlaagd tarief tuinbouw. Daarnaast is de jaarlijkse herbeoordeling van de inperking van warmtekrachtkoppelingen (wkk)-vrijstellingen een feit.

Eerste+Kamer+keurt+Wet+fiscale+maatregelen+glastuinbouw+goed
© Job Hiddink

Glastuinbouw Nederland is tevreden met het besluit van de senaat. De Eerste Kamer gaf ook groen licht voor het klimaatfonds. Volgens de brancheorganisatie geeft dit telers de benodigde duidelijkheid over het transitiepad, al zullen vanaf 2027 de kosten sterk toenemen.

In de laatste zitting voor de kerst stemde de Eerste Kamer over het Belastingplan 2024. Onderdeel hiervan was de Wet fiscale maatregelen glastuinbouw. Het voorstel dat op tafel lag, vormde op initiatief van ChristenUnie, VVD en CDA in de Tweede Kamer een forse aanpassing van het oorspronkelijke kabinetsplan.


Verlengde afbouwpad

Dinsdag accordeerde een grote meerderheid van de Eerste Kamer het verlengde afbouwpad voor het verlaagd tuinbouwtarief en de jaarlijkse herbeoordeling van de wkk-vrijstellingen. Het eerdere plan van het kabinet om deze versoepeling in wkk-maatregelen te financieren met een hogere CO2-heffing, is daarmee afgedaan.


Volgens Glastuinbouw Nederland profiteren vooral kleine en middelgrote telers van deze twee belangrijke verzachtingen. Zij krijgen meer tijd om zich aan te passen aan de nieuwe fiscale situatie, die beter past bij het karakter van de glastuinbouw dan een degressief stelsel.

Daarnaast geeft het wetsvoorstel de benodigde duidelijkheid. Telers weten met de rekentool waar ze aan toe zijn de komende jaren en kunnen daarnaar handelen. Toch maakt de brancheorganisatie zich zorgen over de sterke stijging in energiekosten vanaf 2027. Hierover blijft Glastuinbouw Nederland constructief in gesprek met het kabinet.


Klimaatfonds

De Eerste Kamer gaf dinsdag 19 december ook groen licht voor het klimaatfonds. De 38 miljard euro in het klimaatfonds kan door steun van een reeks politieke partijen na twee jaar debat 'eindelijk' worden besteed. Ook de glastuinbouw profiteert van dit klimaatbudget.

Het kabinet kondigde in de Voorjaarsnota 2023 aan 300 miljoen euro beschikbaar te stellen om de warmte-infrastructuur in de glastuinbouw uit te breiden. Daarnaast is 200 miljoen euro uit het klimaatfonds beschikbaar voor het ophogen van de energie-efficiëntieregeling. De goedkeuring van de Eerste Kamer van dit fonds maakt het mogelijk deze budgetten te benutten om de transitie in de glastuinbouw te versnellen.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer