Aardwarmte gaat warmtekrachtkoppeling vervangen

De glastuinbouw gaat de komende jaren zwaarder leunen op het elektriciteitsnetwerk. Dat heeft te maken met de uitfasering van de warmtekrachtkoppeling (WKK).

Aardwarmte+gaat+warmtekrachtkoppeling+vervangen
© Greenport West-Holland

'Als sector willen we in 2040 klimaatneutraal produceren. In zo'n scenario ga je ervan uit dat er geen aardgas meer wordt gebruikt. Dat betekent ook dat de WKK tegen die tijd minder interessant is', zei Jeroen Larrivee van BlueTerra tijdens de jaarlijkse Meet & Greet Energie van Greenport West-Holland op 15 december in het Zuid-Hollandse Naaldwijk.

Hoe snel die uitfasering precies zal gaan, is nog onduidelijk. Dat hangt volgens Larrivee af van de ontwikkelingen op de elektriciteitsmarkt. 'Wat ik wel met zekerheid durf te zeggen, is dat WKK's in 2030 nog niet van de aardbodem zijn verdwenen. Dat te kort dag. Al verwacht ik wel dat ze dan een stuk minder veel draaien.'


Veel potentie

Aardwarmte is een van de veelgenoemde vervangers voor de WKK. Als de geothermieprojecten goed van de grond komen, dan is er volgens Larrivee veel potentie. 'Dan kan misschien wel 80 procent van de belichte teelt worden aangesloten op aardwarmtenetwerken.'

Samenwerking is cruciaal om het elektriciteitsnet goed te laten functioneren

Robert Kuik, Tennet

Dat betekent overigens niet dat bedrijven al hun warmte uit geothermie gaan halen. Larrivee verwacht dat tuinbouwbedrijven in de toekomst een grotere energiemix toepassen. 'Denk aan een combinatie van aardwarmte, e-boilers en een warmtepomp.' Waterstof ziet hij niet als veelgekozen vervanger voor de WKK. 'Het is en blijft te duur.'

Een uitdaging is dat tuinbouwbedrijven in 2040 waarschijnlijk in mindere mate hun eigen energie opwekken, zoals dat nu met de WKK juist veelvuldig gebeurt. Dat betekent dat er een verschuiving gaat plaatsvinden van eigen productie en verkoop van energie naar inkoop van energie. Daar ligt een puzzel voor netbeheerders. 'Er moet voldoende ruimte zijn op het elektriciteitsnet', zegt Larrivee.


Tennet investeert volop

Robert Kuik van netbeheerder Tennet wordt niet zenuwachtig van het verhaal van Larrivee. 'Er zijn nu vierhonderd projecten in Nederland', zegt hij. 'De komende tien jaar investeren we zo'n 13 miljard euro in het hoogspanningsnet, dus ik denk dat we goed zijn voorbereid op elektrificatie.'

In Zuid-Holland wordt de komende jaren 100 miljoen euro geïnvesteerd. 'Dat is relatief weinig in verhouding tot die 13 miljard euro. Dat komt omdat we in 2009 al forse investeringen hebben gedaan in het versterken van het elektriciteitsnetwerk in deze regio. Precies daarom maak ik mij geen zorgen over de energietransitie in de tuinbouwregio's', licht Kuik toe.

Maar om niet voor verrassingen te komen staan, is het volgens Kuik belangrijk dat tuinders en netbeheerders blijven samenwerken. 'We moeten elkaar opzoeken, in gesprek gaan en plannen ontvouwen. Dat is cruciaal om ervoor te zorgen dat het elektriciteitsnetwerk ook in de toekomst goed functioneert. De energietransitie is niet voor niets een gezamenlijk opgave.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer