Adviesbureau: 'Gasmotor-wkk houdt sterke positie in energiemarkt'

Ondanks de gestegen aardgasprijs blijft de marktpositie van de netleverende warmtekrachtkoppeling (wkk) met gasmotor erg sterk. Dat meldt onafhankelijk adviesbureau BlueTerra uit het Utrechtse Veenendaal.

Adviesbureau%3A+%27Gasmotor%2Dwkk+houdt+sterke+positie+in+energiemarkt%27
© VidiPhoto

Het is voor glastuinders ook voordeliger om een wkk voor eigen belichting te hebben dan dat zij elektriciteit en ketelgas apart moeten inkopen, concludeert BlueTerra. 'Wel zijn de energiekosten van met name belichtende tuinders sterk gestegen, maar dat geldt ook voor tuinders zonder wkk.' Het adviesbureau krijgt signalen uit de markt dat tuinders de belichtingsuren met ongeveer de helft hebben verminderd.


Volgens het adviesbureau zijn de energiekosten zo sterk gestegen dat analisten verwachten dat tot vier op de tien tuinders tijdelijk of definitief stoppen als deze kosten niet binnen enkele maanden normaliseren. 'Een buitengewoon zorgelijke situatie voor de sector.'


Meer opgesteld vermogen

Een inventarisatie van BlueTerra wijst uit dat het opgestelde vermogen van de gasmotor-wkk het afgelopen jaar iets is toegenomen. 'De komende jaren zullen de draaiuren afnemen door de toename van zonne- en windenergie, maar blijft de 'spark spread' tijdens draaiuren gunstig. De ondersteunende rol op het elektriciteitsnet wordt groter door een stijgende trend in de inzet van noodvermogen en regelvermogen om het elektriciteitsnet in balans te houden', legt Jeroen Larrivee van BlueTerra uit.

Hij merkt op dat de volatiliteit van de elektriciteitsprijs sterk toeneemt door de groei van zonne- en windenergie. 'Op dit moment drukt windstroom voornamelijk grotere gascentrales uit de markt. Het effect van zonnestroom op de spotprijzen van elektriciteit is echter zo sterk dat de draaiuren van wkk's verschuiven van midden op de dag naar het begin en einde van de dag. Soms gebeurt dat naar weekenduren of nachturen. Dat is voor tuinders met een CO2-behoefte een lastige ontwikkeling, omdat de CO2 uit de wkk voor de teelt hard nodig is, juist wanneer de zon schijnt.'


Langere termijn

Op de lange termijn blijft de rol van wkk's voor energieleverantie belangrijk, voorziet de energieadviseur. 'Op basis van de plannen in het Klimaatakkoord zal het vermogen van wind en zon richting 2030 fors toenemen. De vollasturen van gasmotor-wkk's nemen echter maar beperkt af door een stijgende vraag naar elektriciteit en een afname aan capaciteit van kolencentrales en kerncentrales in Noordwest-Europa. Daardoor zal er op momenten met weinig zon en wind veel gasvermogen nodig zijn.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer