Marktpositie WKK blijft sterk ondanks stijging energieprijzen

De marktpositie van de aan het net leverende gasmotorwarmtekrachtkoppeling (WKK) blijft sterk, ondanks dat de prijzen van gas, elektriciteit en CO2-rechten het afgelopen half jaar fors zijn gestegen. Dat meldt het onafhankelijke adviesbureau BlueTerra Energy Experts.

Marktpositie+WKK+blijft+sterk+ondanks+stijging+energieprijzen
© Ruud Ploeg

De marktpositie is min of meer hetzelfde als in het voorjaar van 2021. Een tuinder met een netleverende WKK heeft betrekkelijk weinig last van de hoge gasprijs door de opbrengst van elektriciteit. Wel nemen de financiële risico's toe, vooral bij een uitval van de WKK. Ook een WKK bij een belichtende tuinder is gunstiger dan inkoop van elektriciteit en gas.

Maar door het stijgen van de kosten voor aardgas zijn de energiekosten van een belichtende tuinder sterk gestegen en zullen sommige tuinders mogelijk besluiten om tijdelijk te stoppen met belichte teelt. De verwachting is dat de draaiuren van de WKK binnen vier jaar met 20 procent dalen.


Naast de sterk gestegen prijzen neemt de volatiliteit op de elektriciteitsmarkt sterk toe. Vooral de groei van zonne-energie draagt hieraan bij. Het effect op de uurprijzen van elektriciteit is zo sterk dat de draaiuren van de WKK verschuiven van het midden naar het einde van de dag en soms ook naar weekenduren of nachturen. 'Dit is voor tuinders met een CO2-behoefte een lastige ontwikkeling, omdat de CO2 uit de WKK voor de teelt hard nodig is, juist wanneer de zon schijnt', zegt een adviseur van het adviesbureau.


Draaiuren onder druk

Op de middellange termijn komen de draaiuren van de gasmotor-WKK nog verder onder druk te staan, omdat de levering van wind- en zonne-energie toeneemt. Het inzetten van WKK's voor eigen belichting is ook in 2024 voordeliger ten opzichte van de referentie. Een grote onzekerheid blijft de hoogte van de energieprijzen.

BlueTerra Energy Experts verwacht dat in 2026 tijdens 30 procent van alle uren de elektriciteitsvraag volledig wordt ingevuld door duurzame bronnen. Waar in 2022 de windproductie nog de gascentrales voornamelijk de markt uitdrukt, zal in 2026 de windproductie ook steeds meer de gasmotoren uit de markt drukken. Aangescherpt Europees beleid en landelijk beleid op het gebied van CO2-beprijzing en energiebelasting kunnen van grote invloed zijn op de marktpositie van de WKK.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer