Rol glastuinbouw kan essentieel zijn in elektriciteitssysteem

De Nederlandse glastuinbouwsector kan een essentiële rol blijven spelen in het Noordwest-Europese elektriciteitssysteem, mits de sector goed blijft innoveren. Dit stelt adviesbureau BlueTerra in de factsheet 'Glastuinbouw en het elektriciteitssysteem' dat is opgesteld in opdracht van Kas als Energiebron.

Rol+glastuinbouw+kan+essentieel+zijn+in+elektriciteitssysteem
© Kas als Energiebron

Cruciaal daarbij is het functioneren van de warmtekrachtkoppelingen (WKK's) waarmee de Nederlandse glastuinbouw nu nog aanzienlijke hoeveelheden elektriciteit produceert.

Glastuinders gebruiken deze elektriciteit voor een deel zelf en het restant wordt geleverd aan het net. De restproducten zijn warmte en CO2 die in de kassen worden gebruikt voor de teelt en uiteindelijk voor de productie van de gewassen. Op dit moment zijn de aardgas-WKK's van glastuinders volgens BlueTerra cruciaal voor het in balans houden van het elektriciteitsnet.

Maar vanwege de ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn, moeten de aardgas-WKK's geleidelijk worden uitgefaseerd. Dat is voor de sector een grote uitdaging. BlueTerra verwacht dat de komende jaren de aardgas-WKK's meer worden ingezet voor regel- en noodvermogen. Het aantal draaiuren zal behoorlijk afnemen, maar tegelijk blijven de WKK's toch ook onmisbaar in de transitieperiode tot 2040.


Flexibel afnemen van elektriciteit

BlueTerra wijst erop dat glastuinders meer gaan werken met apparaten als elektrische boilers, batterijen en waterpompen. Daarbij zetten ze steeds meer in op het flexibel kunnen afnemen van elektriciteit, bijvoorbeeld voor belichting of het vullen van batterijen en warmtebuffers. Dit kan voor een deel een oplossing zijn voor het ontlasten van de elektriciteitsnetten die steeds vaker vol dreigen te raken.

Voor later ontstaan mogelijk kansen voor waterstof-WKK's of WKK's op groen gas, speculeert BlueTerra in het commentaar bij de factsheet. De potentie van dergelijke nieuwe energiebronnen op praktijkbedrijven moet blijken uit diverse onderzoeks- en pilotprojecten. Maar innoveren blijft nodig als de glastuinbouwsector een rol wil blijven spelen in het toekomstige elektriciteitssysteem, luidt de slotconclusie van het adviesbureau.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer