Friese politiek mikt op populatiebeheer en afschot probleemwolven

Een brede meerderheid in Provinciale Staten van Friesland wil een hardere aanpak van wolven in de provincie. Acht fracties schaarden zich achter een motie die het college oproept om met beleid voor populatiebeheer en afschot van probleemwolven te komen.

Friese+politiek+mikt+op+populatiebeheer+en+afschot+probleemwolven
© Vidiphoto

De motie van BBB wordt gesteund door JA21, VVD, CDA, PVV, ChristenUnie, Provinciaal Belang Fryslân en Forum voor Democratie. Samen hebben de acht partijen een ruime meerderheid in Provinciale Staten.

Vooral in het zuidoosten van de provincie wordt regelmatig vee aangevallen door wolven. Bij 51 meldingen waarbij 232 dieren werden gedood in de eerste negen maanden van 2023 is vastgesteld dat het om een wolf ging. 'Je dieren dood of zwaar verminkt aantreffen doet iets met mensen', zegt BBB-woordvoerder Dieuwke Bakker. 'We horen nu veel schapenhouders die stoppen omdat ze er niet meer tegen kunnen en houders van koeien en paarden die hun dieren jaarrond binnenhouden. Een landschap met enkel lege weilanden is ook niet wat we met elkaar willen.'


Volgens de Friese partijen is de beschermde Europese status van de wolf geen bezwaar tegen een steviger beleid. In andere Europese landen zoals Zweden, Finland en Frankrijk wordt jacht gemaakt op de wolf om de populatie onder controle te houden. Ook provincie Gelderland heeft onlangs vergelijkbaar beleid afgekondigd.


Niet wachten op Europa

BBB wil niet wachten op de Europese Commissie, die kortgeleden heeft aangegeven opnieuw te willen kijken naar de beschermde status van de wolf. 'De Europese raderen draaien traag. We kunnen het richting onze inwoners niet maken om een paar jaar achterover te leunen en afwachten waar Europa mee komt', vindt Bakker.

Haar partij wil dat kan worden opgetreden tegen probleemwolven die van agrarische bedrijven hun primaire jachtgebied hebben gemaakt. 'Die laten zich nauwelijks afschrikken. Boeren doen vaak hun uiterste best om hun dieren te beschermen. Maar het is praktisch niet te doen om overal een groot hek omheen te zetten en wolven laten zich er ook niet altijd door tegenhouden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer