Gelderland wil lastige wolven sneller afschieten

Provincie Gelderland wil dat het mogelijk wordt om een wolf af te schieten als het dier in een gebied twee keer langs een wolfwerend raster komt en een dier aanvalt. Dat schrijft de Gelderse landbouwgedeputeerde Harold Zoet (BBB).

Gelderland+wil+lastige+wolven+sneller+afschieten
© Twan Wiermans

De wolf is een beschermde diersoort en mag alleen in specifieke omstandigheden worden gedood. Dat is op Europees niveau zo afgesproken. Ook verstoring van het dier is verboden. Provincie Gelderland probeerde eerder om een wolf te verjagen met een paintballgeweer, maar die maatregel strandde tot dusver bij de rechter.

Toch denkt de provincie dat deze nieuwe maatregel wel 'juridisch haalbaar' is, zegt een woordvoerder. Het gaat om het vaststellen van wat een 'probleemwolf' is, legt ze uit. Een wolf die problematisch gedrag vertoont, mag onder voorwaarden worden gedood. Gelderland heeft zulk gedrag nu 'scherper gedefinieerd'. Een probleemwolf is volgens de provincie 'een wolf die herhaaldelijk goed beschermd vee aanvalt. Bij twee aanvallen binnen een week op goed beschermd vee moet afschot mogelijk zijn', binnen een straal van 1000 meter. DNA-onderzoek om vast te stellen welke wolf het was, hoeft volgens de provincie dan niet.


De provincie realiseert zich dat het gaat om 'oplossingen die zich juridisch nog moeten bewijzen'. Maar het college voelt zich 'verplicht om die ruimte te zoeken', omdat het duidelijkheid wil geven, 'ook als daar kritiek op kan komen en de haalbaarheid zich in de praktijk nog moet bewijzen'.


Subsidieregeling uitbreiden

Gelderland wil ook de subsidieregeling uitbreiden waarmee beschermende rasters kunnen worden aangelegd. Op dit moment kunnen alleen schapen- en geitenhouders op de Veluwe hiervan gebruikmaken, maar de provincie wil dat ook houders van onder meer pony's en kalveren in aanmerking komen. De regeling moet bovendien voor de hele provincie gaan gelden.

De provincie zegt dat er nu tachtig wolven leven op de Veluwe. 'Gezien de vele aanvallen op dieren en een groeiend gevoel van onveiligheid bij mensen zijn Gedeputeerde Staten van mening dat daarmee een maximale wolvenpopulatie is ontstaan in Gelderland', schrijft de provincie. Gelderland wil dat het kabinet inzet op een 'internationaal wolvenplan'. Zelf is Gelderland bezig met een lobby bij de Europese Unie om zo de beschermde status van het dier omlaag te krijgen.


Sprookje

De Faunabescherming stelt dat het plan van Zoet 'een sprookje' is waarmee hij stemmen wil winnen voor zijn partij op verkiezingsdag. 'BBB won de Provinciale Statenverkiezingen mede door het antiwolvenpopulisme. Nu proberen ze het opnieuw met een sprookje om wolven uit te roeien', schrijft de dierenrechtenorganisatie woensdag op X.

De Faunabescherming noemt het wolvenplan van Zoet een 'stuntje', maar de gedeputeerde zegt bij Omroep Gelderland dat hij 'er geen moment over heeft nagedacht dat er verkiezingen zouden zijn'. Provinciale Staten van Gelderland moeten zich nog over het voorstel buigen. De wolf mag volgens Europese wetgeving niet worden verstoord, verjaagd of gedood.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer