Brabant verdeeld over Gelders plan afschot wolf

Provincie Gelderland wil dat het mogelijk wordt om een wolf af te schieten als het dier in een gebied twee keer langs een wolfwerend raster komt en een dier aanvalt. De Brabantse beleidsmakers zijn niet onverdeeld enthousiast.

Brabant+verdeeld+over+Gelders+plan+afschot+wolf
© Pixabay

De provincie Gelderland realiseert zich dat het gaat om 'oplossingen die zich juridisch nog moeten bewijzen'. Maar het college voelt zich 'verplicht om die ruimte te zoeken', schrijft de Gelderse landbouwgedeputeerde Harold Zoet (BBB).

De Brabantse gedeputeerde voor Natuur Hagar Roijackers (GroenLinks) vindt het te kort door de bocht om na twee aanvallen door een wolf te spreken van herhaaldelijke problemen. 'Daarnaast mis je met doden de kans om gebruik te maken van het lerend vermogen van wolven zelf', stelt ze. 'Door de pijnprikkels van stroomrasters leren wolven om van schapen af te blijven. Dit gedrag geven ze op hun beurt weer door aan hun welpen.'

Verder verwijst Roijackers naar internationale onderzoeken die zouden aantonen dat het doden van wolven niet per se leidt tot minder aanvallen op vee. 'Daarom zetten we in Brabant in op preventie.'


De Gelderse plannen krijgen iets meer bijval van de Brabantse VVD-fractie. 'Het is goed dat we in Nederland de problemen met wolven zoveel mogelijk indammen en kijken naar juridische mogelijkheden. Het plan van Gelderland moeten we meenemen naar de wolventafels. Maar tot nu toe werkt preventie in onze provincie redelijk goed. Daarnaast is het probleem in Brabant lang niet zo groot.'

Hubert Koevoets, fractievoorzitter van coalitiepartij Lokaal Brabant, is wat voorzichtiger. 'Er is in Brabant geen aanleiding om meer te doen tegen aanvallen van wolven dan wat nu gebeurt met preventie. En ik vind het heel lastig om al voor te sorteren op een 'als-dan'-situatie, zoals ze in Gelderland nu lijken te doen.'

Het CDA vindt dat de Europese beschermde status van de wolf omlaag moet. 'Op die manier kan de wolvenpopulatie in Nederland worden beheerd, zo nodig met afschot', zegt Statenlid Tanja van de Ven.


Landelijke interventie

ZLTO werkt in de provinciale wolvencommissies aan (subsidie-)mogelijkheden om gehouden dieren zo goed mogelijk te beschermen. 'Gezien de huidige Europese beschermstatus van de wolf staat inzet op bescherming van dieren voorop', stelt een woordvoerder. 'Maar er zijn situaties waar een omheining geen 100 procent bescherming biedt. Dan moeten er heldere kaders zijn in welke mate je kunt ingrijpen.'

ZLTO pleit daarom voor 'een landelijk gedragen doorontwikkeling van de interventierichtlijnen in het interprovinciaal wolvenplan. 'Dit om verschillen in provinciaal beleid te voorkomen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer